ΣΥΡΙΖΑ: «Επιχείρηση ενότητα» από τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, είναι η ενότητα του κόμματος και για τον λόγο αυτό έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

452

Εδώ και πολλές ημέρες, πριν ακόμη υπάρξει η αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή που σηματοδότησε την διάσπαση του κόμματος, πολλά στελέχη και βουλευτές ζητούσαν να υπάρξει παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ανάλογο κλίμα υπάρχει και σε μεγάλο μέρος της κομματικής βάσης αλλά και των ψηφοφόρων του κόμματος που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση του τέως προέδρου του κόμματος μπροστά στη διάχυτη αίσθηση βαθιάς κρίσης και αποδιάρθρωσης.

Η παρέμβαση ήρθε μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, είναι η ενότητα του κόμματος και για τον λόγο αυτό έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Λίγες ημέρες μετά τη μαζική αποχώρηση στελεχών της «Ομπρέλας» άλλωστε, έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από όσους αποχώρησαν από το κόμμα, γεγονός που επιτείνει την εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, τροφοδοτούνται και συζητήσεις για πιθανές νέες αποχωρήσεις από το κόμμα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Το βέβαιο είναι ότι πως συζητήσεις είναι σε εξέλιξη για τα εσωτερικά του κόμματος, και τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν πολλά για το πως θα πορευτούν ορισμένα στελέχη που έχουν εκφράσει κατά διαστήματα την αντίθεσή τους με τον τρόπο που κινείται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Κασσελάκη, μία συνάντηση η οποία ζητήθηκε από τον νυν πρόεδρο του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας εμφανώς ανήσυχος για όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέτρεψε τον κ. Κασσελάκη να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος.

Και αυτό, όπως εξήγησε προκειμένου να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει δύο στόχους. Αφενός για να μπορέσει να αποσπάσει τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά ενόψει των ευρωεκλογών, και αφετέρου να υπάρξει μία συντεταγμένη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα μηνύματα φαίνεται πως κινούνται και σε άλλες κατευθύνσεις.

Δεν είναι τυχαίο, πως σε άλλο σημείο της παρέμβασης του, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, τονίζοντας πως η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί να πάρει δημόσια θέση στη διαμάχη, κινείται με βάση το γεγονός ότι δεν μπορεί παρά να μιλά στο όνομα του κόμματος στη δυναμική του οποίου συνέβαλε όσο κανείς άλλος, αλλά ταυτόχρονα δεν επιθυμεί και να φανεί ένας απλός απολογητής της σημερινής ηγεσίας, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αισθητό τον προβληματισμό του για την κρισιακή συνθήκη στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα επόμενα βήματα

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση Τσίπρα, αναμένουν τα επόμενα βήματα από όλα τα «στρατόπεδα» τόσο εντός του κόμματος, όσο όσων αποχώρησαν πρόσφατα.

Τα σενάρια για ένα νέο πολιτικό φορέα έτσι και αλλιώς είναι στο τραπέζι, με τα στελέχη της «Ομπρέλας» να έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, με στόχο το νέο κόμμα, εάν τελικά δημιουργηθεί, να μπορέσει να κατέβει στις ευρωεκλογές.

Το θέμα είναι εάν η πιθανή δημιουργία ενός νέου κόμματος, θα μπορούσε να «τραβήξει» και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από τον κορμό των στελεχών, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που έχουν εκφράσει τη ρητή και συνολική διαφωνία τους με τη νέα ηγεσία, αλλά προς το παρόν έχουν επιλέξει να παραμείνουν εντός του κόμματος.

Από την άλλη, το στοίχημα για τον  Στέφανο Κασσελάκη είναι να σταματήσουν οι… αποχωρήσεις από το κόμμα – καθώς συνεχίζονται οι δηλώσεις αποχώρησης μεσαίων στελεχών και απλών μελών – και να γίνει μία επανεκκίνηση στο κόμμα, αφήνοντας πίσω τις κόντρες και τις διαφωνίες και να εστιάζουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, όπως η ακρίβεια.