“Κλείδωσε” για 12 Ιουλίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους

Για την προσεχή Τετάρτη, 12 Ιουλίου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, "κλείδωσε" το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

11326

Την Τετάρτη, περίπου στις 12 το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν, αλλά δεν θα είναι μόνοι τους. Στο πλευρό του πρωθυπουργού θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, παρούσα θα είναι και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά πάσα πιθανότητα και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία Μπούρα. Τις αμέσως επόμενες ώρες θα γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεση. Αν η συνάντηση πάει καλά, ενδέχεται να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Από πλευράς Τουρκίας, μαζί με τον κ. Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, και ενδεχομένως ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, αν η σύνθεση είναι “τρεις συν τρεις”, και στην ελληνική πλευρά βρίσκεται η κ. Μπούρα.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που το απόγευμα του Σαββάτου έριξε με την ομιλία του την αυλαία της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, κυκλώνει για τις αρχές της εβδομάδας το πρώτο μεγάλο διεθνές ορόσημο, στη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εποχή. Πρόκειται για τη συνάντηση που θα έχει στο Βίλνιους της Λιθουανίας και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο του εξ’ ανατολών γείτονα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα τετ α τετ που έρχεται 16 μήνες μετά το ραντεβού των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη και το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός το έχει χαρακτηρίσει ως ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της Αθήνας με την Άγκυρα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια, με την οποία ξεκίνησε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να εκπέμψει διπλό μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας:

– Το πρώτο αφορούσε την επερχόμενη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. “Μία χώρα με εθνική αυτοπεποίθηση ξέρει να διεκδικεί τα εθνικά της δίκαια αξιοποιώντας με τόλμη κάθε ευνοϊκή συγκυρία. Λοιπόν, δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε. Αυτό το έλεγε ένας Αμερικανός Πρόεδρος, ο John Kennedy. Και αυτό ισχύει για τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σίγουρα, από τη θερμή ένταση, τη θερμή επιφυλακή των προηγούμενων ετών, προτιμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστω κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Όμως, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε. Πολύ περισσότερο αν αυτή η διαφορά, αυτή η “παγωμένη” διαφορά σαράντα και πλέον ετών, αντί να παγιωθεί, μπορεί να μετατραπεί σε μία ειρηνική και δημιουργική λύση. Για αυτό και η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Δικαστήριο της Χάγης, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στα εθνικά θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε με σιγουριά και με αποφασιστικότητα, όπως ακριβώς επιβάλλει ο πατριωτισμός της ευθύνης”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

– Το δεύτερο με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο των εξοπλισμών, στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν, μέσω των οποίων είχε καλέσει τη χώρα μας να σταματήσει τους εξοπλισμούς στο Αιγαίο. “Η ισχυρή Ελλάδα σε γεωπολιτικό, σε διπλωματικό επίπεδο, πρώτα από όλα με θωρακισμένη την άμυνά της, με την φωνή της να ακούγεται παντού, με την παρουσία της να γίνεται αισθητή παντού ως αμυντικός πυλώνας σταθερότητας αλλά και ως δυναμικός ενεργειακός κόμβος της περιοχής είναι μία ακόμα προτεραιότητα. Συνεχίζουμε, λοιπόν, και την επόμενη τετραετία τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί για τα 24 Rafale, τα 83 αναβαθμισμένα F-16 “Viper”, τις τρεις φρεγάτες Belharra. Και ακολουθεί, βέβαια, η προμήθεια των μαχητικών F-35 -για την οποία έχουμε ήδη αποσπάσει τη θετική απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου- που μπορούν να ενταχθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία το νωρίτερο το 2028″, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία για το επικείμενο τετ α τετ των δύο ηγετών. Και, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει κακό σενάριο. “Εμείς προσερχόμαστε με πίστη στις θέσεις μας και αυτοπεποίθηση. Οι ελληνικές θέσεις, όμως, όπως έχουν περιγραφεί αναλυτικά από τον πρωθυπουργό, είναι ξεκάθαρες και δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Μοναδική μας διαφορά είναι η Α.Ο.Ζ. και η υφαλοκρηπίδα για τη λύση της στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.