Η Βάσω Μυλωνά αναγνωρίστηκε ως Η Γυναίκα της Χρονιάς για το 2021 από Γαλλικό Περιοδικό

856

To Le Petit Journal.Com, διεθνώς διαδεδομένο διαδικτυακό περιοδικό που απευθύνεται, κυρίως, στους Γάλλους που κατοικούν στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φυσικά στους γαλλομαθείς τίμησε την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» με μια συνέντευξη-αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας 2021.

Οι Γάλλοι εκδότες το αναδημοσίευσαν σε 28 χώρες όπου έχουν γαλλόφωνους που εργάζονται εκτός Γαλλίας.

Είναι σαν η κυρία Βασιλική Μυλωνά να έχει ζήσει πολλές ζωές. Πρώτα Διαχειριστής Έργου στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και στη συνέχεια μέλος της διευθύνουσας επιτροπής του έργου “Global 95”, είναι μία Ελληνίδα άκμασε στην επαγγελματική της ζωή. Ωστόσο, η απώλεια του 22χρονου γιου της σε τροχαίο ατύχημα το 2004 άλλαξε τα πάντα. Το επόμενο έτος μετά το θάνατό του, η Μυλωνά αποφασίζει να δημιουργήσει ένα ίδρυμα οδικής ασφάλειας που ονομάζεται «Πάνος Μυλωνάς» προς τιμήν του παιδιού της. Η 66χρονη Βασιλική Μυλωνά μιλά τώρα για το πώς η σχέση του άλλαξε τη ζωή του και για πολλούς Έλληνες οδηγούς.

Κυρία Μυλωνά, αποφασίσατε να ξεκινήσετε την μη κερδοσκοπική προσπάθειά σας στις 12 Μαΐου 2005 με τη δημιουργία του ινστιτούτου οδικής ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς. Πώς σας βοήθησε αυτή η κίνηση να ξεπεράσετε μια τέτοια δοκιμασία;

Πώς να το πω… Δεν με βοήθησε ποτέ να ξεπεράσω εντελώς αυτή την δοκιμασία… (Περνάνε λίγα δευτερόλεπτα πριν συνεχίσει). Για μένα ήταν μια προσπάθεια να αντιδράσω στον χαμό του παιδιού μου, επιλέγοντας να δραστηριοποιηθώ πάνω σ’αυτό, να κάνω κάτι! Σε 15 χρόνια, νομίζω ότι το ινστιτούτο έχει σώσει πολλές ζωές. Όταν βλέπω τους νέους σήμερα μπροστά στα πανεπιστήμια τους, δεν αισθάνομαι πλέον λύπη, απώλεια…  (Σημείωση: Ο γιος μου ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο Πατρών, εκεί πήγαινε όταν συνέβη το ατύχημα). Λέω στον εαυτό μου ότι είναι πιο ασφαλείς εξαιτίας μας. Αυτή η αίσθηση της εξέλιξης με βοηθά στην καθημερινότητά μου.

Σήμερα, έχετε και διευθύνετε το μεγαλύτερο Ινστιτούτο Οδικής Ασφαλείας που υπάρχει στην Ελλάδα. Πώς εξηγείτε αυτήν την επιτυχία;

Νομίζω ότι είναι χάρη στη δέσμευσή μας στην πρώτη θέση. (Αναπολεί…) Δουλέψαμε ασταμάτητα για 15 χρόνια. Έτσι, μπήκαμε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο “Είμαστε όλοι πολίτες”. Χάρη σε αυτό, κάθε χρόνο λαμβάνουμε επιχορηγήσεις από διάφορες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), επιτρέποντάς μας να χρηματοδοτούμε και να ενισχύουμε τις ενέργειές μας. Ήταν δύσκολο να έχουμε όφελος από αυτό το πρόγραμμα.  Πρώτα έπρεπε να γνωρίσουμε τον Έλληνα και δεν ήταν εύκολο. Έπρεπε επίσης να είμαστε πάντα διαφανείς σχετικά με τα έργα και τις επιθυμίες μας. Ήταν μια μακρόχρονη διαδικασία. Ο Μη Κυβερνητικός μας Οργανισμός (ΜΚΟ) αναπτύχθηκε σταδιακά και δεν ήταν πάντα εύκολο. Θα εξηγήσω λοιπόν αυτήν την επιτυχία που βασίζεται σε μία μακρά επιμονή και αποφασιστικότητα. (Αναστενάζει με ανακούφιση)

Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ακριβώς για να ευαισθητοποιήσετε τους νέους και τους οδηγούς;

Έχουμε κάνει πάρα πολλά.  Αυτό που έχουν κοινό όλες οι ενέργειές μας, είναι ότι είναι όλες ανθρωποκεντρικές.  Κάθε ενέργειά μας επιδιώκει να εκπαιδεύσει τους πολίτες και συνεργαζόμαστε με αρκετούς οργανισμούς σε ολόκληρη τη χώρα για να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Για παράδειγμα, υπάρχει η παραδοσιακή εβδομάδα οδικής ασφάλειας τον Μάρτιο. Περιλαμβάνει τη διανομή φυλλαδίων “Kindness on the Road” (“Ευγένεια στον Δρόμο”) μία φορά το χρόνο σε ελληνικά πρατήρια καυσίμων κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα «Νύχτα χωρίς ατύχημα» που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο. Κάνουμε μία εκστρατεία, μιλώντας με νέους μπροστά σε νυχτερινά κέντρα για να τους ενημερώσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε για το ποτό και την οδήγηση. Η τελευταία εκστρατεία πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου, όπου 41 νέοι από το ινστιτούτο συγκεντρώθηκαν στην είσοδο των μαγαζιών. Ο στόχος τους ήταν να μοιραστούν το μήνυμα: «Όλοι διασκεδάζουν αλλά, οδηγέ, το νου σου!  Το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί!”

Και είστε ικανοποιημένη με τον αντίκτυπο των ενεργειών σας;

Όχι. Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένη αφού υπάρχουν ακόμα θάνατοι στο δρόμο. Ωστόσο, οι ενέργειές μας έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς από τότε που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα “AVENUE”  από το 2010 έως το 2014 μαζί με δώδεκα άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις όπως η δική μας. (Ψάχνει τα λόγια της). Ο στόχος είναι να μειωθούν τα ατυχήματα με τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας και αυτό έχει φτάσει στο σημείο που η ΕΕ έχει εγκρίνει και προωθεί αυτό το πρόγραμμα. Από τότε, μας ακολουθεί περισσότερος κόσμος και οι ενέργειές μας είχαν πολύ αντίκτυπο. Αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Είμαστε πολύ μακριά από τη γραμμή τερματισμού.

Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί;

Θα ήθελα να επιτύχουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολιτικούς μας. Είμαστε ανεξάρτητοι και είμαστε τυχεροί που μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών για την προώθηση της εφαρμογής στη χώρα μας ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρόληψης. (Σκέφτεται…) Μακάρι να συνεχιστεί και να γίνει ακόμα πιο έντονος στο μέλλον, ανεξάρτητα από την ισχύ που ήδη έχει.

Η κα Βασιλική Μυλωνά έχει τιμηθεί επανειλημμένα από: τη σουηδική κυβέρνηση για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του ISO 39000, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το έργο που πραγματοποιήθηκε για την οδική ασφάλεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την ένωση γυναικών δικαιώματα συνεισφοράς και προσφοράς στην κοινωνία για την έμπνευση και την ενδυνάμωση της εργασίας για την οδική ασφάλεια ως δικαίωμα και ως δια βίου ευθύνη και ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Ελλάδα (τιμητικά βραβεία)