Ολοκληρώθηκε η άσκηση εκκένωσης οικισμού Άνω Μηλιάς «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2024» (φωτο, video)

Το σενάριο είχε ως αντικείμενο την προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς

112

Ι. Ντούμος: Σημαντική άσκηση ετοιμότητας. Προτεραιότητά μας η έγκαιρη προετοιμασία & πρόληψη

«Οργανωμένη Προληπτική Απομάκρυνση Πολιτών οικισμού Άνω Μηλιάς εξαιτίας Δασικής Πυρκαγιάς», με την κωδική ονομασία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2024», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 25/04, παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης, Ιωάννη Ντούμου.

Στόχος της άσκησης ήταν  η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών κ.ά. κατά την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Επίσης, η βελτίωση της συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση.

Στην άσκηση που έγινε, σε συνθήκες  προσομοίωσης πυρκαγιάς, συνεργάστηκαν άψογα, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα οι εξής: Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, Δ/νση Δασών Πιερίας, Δήμος Κατερίνης, Πολιτική Προστασία ΠΕ Πιερίας και εθελοντές.

Μεταξύ άλλων, οι εμπλεκόμενοι φορείς, ακολουθώντας συγκεκριμένο σχέδιο, κινητοποιήθηκαν άμεσα εκκενώθηκε ο οικισμός της Άνω Μηλιάς συντεταγμένα, από τους κατοίκους, οι οποίοι  μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε ασφαλή τόπο. Διαρκής ήταν ο συντονισμός από το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Κατερίνης (προϊσταμένη, Μαρίζα Αντωνακοπούλου) και των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος: «Είμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπηρεσίες, εθελοντές εδώ στην Άνω Μηλιά, για μια σημαντική άσκηση ετοιμότητας. Εργαζόμαστε συστηματικά και συνεργαζόμαστε, προκειμένου να κατανοήσει ο ένας την αρμοδιότητα του άλλου και όλοι μαζί να συντονιστούμε για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τα δάση μας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δημιουργεί όπως έχουμε διαπιστώσει συνεχώς προβλήματα για αυτό και έχει σημασία η έγκαιρη προετοιμασία και πρόληψη. Ευχαριστώ για την συνεργασία το τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου μας, όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, φορείς, κατοίκους και εθελοντές».