Το στοιχηματικό καλεντάρι του τένις για το Γενάρη του 2024

858

Σας έλειψε το τένις; Εμάς πολύ! Και το σπορ καθαυτό και το live στοίχημα σε αυτό. Αν είναι ένα καλό – από τα λίγα –  που έρχεται με το τέλος της εορταστικής περιόδου, αυτό είναι σίγουρα η έναρξη της σεζόν στο τένις. Μετά το διάλειμμα που κράτησε περίπου ενάμιση μήνα. Και περιείχε μερικές ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Όπως τα πρώτα βίντεο του Ράφα Ναδάλ να προπονείται για την επιστροφή του στα courts για την τελευταία ίσως σεζόν της καριέρας του. Την εκ νέου συζήτηση – αντιπαράθεση για το αν ο Τζόκοβιτς είναι ο GOAT του αθλήματος. Το ερωτηματικό για το αν ο Γιάνικ Σίνερ, που τελείωσε τρομερά το 2023, θα μπορέσει να μπει σφήνα μεταξύ Νόλε και Αλκάραθ ως ο πρωταγωνιστής της σεζόν που ξεκινάει.

Τα ευχάριστα νέα είναι πως το καλεντάρι ξεκινάει πλέον πιο νωρίς κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι παίκτες βρίσκονται ήδη στην Ωκεανία, όπου εδώ και μερικά χρόνια το United Cup κάνει Πρωτοχρονιά στην Αυστραλία. Ζβέρεφ, Χούρκατς, Αλιασίμ, Τζόκοβιτς και φυσικά Στέφανος Τσιτσιπάς θα παλέψουν για το πρώτο σοβαρό τρόπαιο της σεζόν. Εκπροσωπώντας τις χώρες τους σε ένα format σχετικά καινούργιο, που οι περισσότεροι βλέπουν ως ζέσταμα για τα ATP της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Τα οποία θα οδηγήσουν στην κορύφωση για το στοίχημα τένις, που δεν είναι άλλη από το Australian Open. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως το United Cup έχει και γυναικείο τουρνουά, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της Μαρίας Σάκκαρη και της Ίγκα Σβιάτεκ, με πολλές τενίστριες του Top-10 να προτιμούν πάντως τη συμμετοχή στα ATP 250 που διοργανώνονται παράλληλα ή μετά από το United Cup.

Όπως για παράδειγμα το 250άρι του Brisbane, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει πάνω του περισσότερα βλέμματα από ότι το United Cup. Καθώς, μετά από σχεδόν ένα χρόνο απουσίας, ο Ισπανός κάτοχος 22 Grand Slams, Ράφαελ Ναδάλ θα αγωνιστεί ξανά σε top επίπεδο. Μπορεί να μπαίνει στο τουρνουά unseeded αλλά λίγοι ενδιαφέρονται γιαυτό. Οι περισσότεροι θέλουν να δουν σε τι κατάσταση είναι πριν το κυρίως πιάτο της Μελβούρνης. Και μάλιστα απέναντι σε μερικά τοπ ονόματα που δήλωσαν συμμετοχή στη διοργάνωση του Golden Coast. Ρούνε, Ντιμιτρόφ, Σέλτον, Μάρεϊ και Κόρντα θα βάλουν δύσκολα στο Ναδάλ.

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2024 ξεκινάει και το ATP 250 του Hong Kong. Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη δράση επί Αυστραλιανού εδάφους, Ρούμπλεφ, Κατσάνεφ, Τιαφό, Τσίλιτς, Μουσέτι και Φιλς θα παλέψουν για τα 650 χιλ. ευρώ του συνολικού prize pool. Σε ένα τουρνουά που δεν μπορεί να ζηλέψει κάτι από την αίγλη των Masters της Σαγκάης και του Πεκίνου, αλλά λειτουργεί άψογα ως «ξεμούδιασμα» ενόψει του πρώτου Grand Slam της σεζόν. Είναι άλλωστε το μόνο ATP του Γενάρη που διεξάγεται εκτός Ωκεανίας.

Μετά το Brisbane και το Hong Kong κάποιοι επέλεξαν να αγωνιστούν και στην Αδελαϊδα. Το οποίο δεν έχει πρωτοκλασάτα ονόματα, αφού Paul, Jarry, Humbert, Korda και Musetti πρωταγωνιστούν στο lineup μέχρι στιγμής. Αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε και κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Ενώ και στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας δεν έχουμε κάποιον αθλητή της κορυφαίας πεντάδας να δηλώνει συμμετοχή ως τώρα. Με Shelton, Norrie, Cerundolo και Mannarino να ηγούνται του σχήματος των φαβορί.  Ίσως και γιατί το Australian Open αναμένεται αρκετά ανταγωνιστικό φέτος, οπότε τα μεγάλα ονόματα αναπόφευκτα κρατούν τις δυνάμεις τους για τα court της Μελβούρνης.

Το κυρίως πιάτο του Γενάρη του 2024 αναμένεται να κόψει την ανάσα. Και σε άνδρες και σε γυναίκες. Καθώς όλα τα μεγάλα ονόματα των δύο ταμπλό θα εμφανιστούν για να «κόψουν την πίτα» του τένις στον καύσωνα της πρωτεύουσας της Βικτόρια. Οι μπουκ επενδύουν στο σερί μεγάλων εμφανίσεων του Νόβακ Τζόκοβιτς και πληρώνουν κατά μέσο όρο ένα μέτριο 2.00 για κατάκτηση. Η λίστα των φαβορί στους άνδρες δεν προκαλεί καμιά έκπληξη. Αλκάραθ στο 3.85, Σίνερ στο 7.00, Μεντβέντεφ στο 8.00 και Τσιτσιπάς στο 26.00. Έχουμε όμως και μια μικρή ένσταση για το 19.00 του Ράφα Ναδάλ. Μπορεί ο Ισπανός να είναι μαχητής και να έχει προσφέρει αλησμόνητες στιγμές στο Australian Open αλλά μπαίνει στο τουρνουά unseeded, τα χρόνια τον βαραίνουν και η κατάσταση μετά τον τραυματισμό του παραμένει ένα ερωτηματικό. Αν οι αποδόσεις στα ματς του παραμένουν τόσο χαμηλές όσο και αυτή στην αγορά νικητή, τότε ίσως έχει νόημα το στοίχημα – κόντρα στον Ισπανό.

Μια από τα ίδια και στο γυναικείο ταμπλό. Σβίατεκ, Σαμπαλένκα και Ριμπάκινα μονοπωλούν για μια ακόμη φορά την κορυφαία τριάδα στα φαβορί. Το 31.00 της Σάκκαρη έχει ένα ενδιαφέρον, καθώς η πρωταθλήτριά μας θα πρέπει κάποια στιγμή να βρει την εξιλέωσή της σε κάποιο Grand Slam. Πέραν αυτού όμως η χρονιά για τις γυναίκες ξεκινάει όπως ακριβώς έκλεισε η προηγούμενη. Με τρεις παίκτριες να σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους!