Εκτεθειμένο το Νοσοκομείο Κατερίνης μετά τη γνωμάτευση από Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς

Πρόκειται για το περιστατικό που αφορούσε πτώση 15μηνου παιδιού από τον οικισμό Ράχης Πέτρας Δ.Κατερίνης.

1036

Νέα στοιχεία περιήλθαν στην κατοχή μας σχετικά με περιστατικό που συνέβη το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 με τραυματία ένα 15 μηνών παιδάκι από την Ράχη, περιστατικό το οποίο ανέδειξε το site ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ, παρουσιάζουμε σήμερα κάποιες άγνωστες πτυχές του περιστατικού. Επίσης, θέτουμε ερωτήματα προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κατερίνης αναμένοντας τις επίσημες απαντήσεις.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ, Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 

Όπως προαναφέρθηκε, ο ΟΔΗΓΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ έφερε στο φως αυτό το περιστατικό, αφού βεβαίως το μικρό παιδί βρήκε την κατάλληλη περίθαλψη στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη και είναι σήμερα καλά στην υγεία του.

Στη συνέχεια, η μητέρα του παιδιού έδωσε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό και κατέθεσε τη δυσάρεστη εμπειρία που είχε μεταφέροντας το παιδί της πρώτα στο Νοσοκομείο Κατερίνης αλλά ακολούθως και, ευτυχώς, στο «Γ.Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, με συνοδεία περιπολικών. Και δίνουμε συγχαρητήρια στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας για την ουσιαστική συμβολή της στην υπόθεση υγείας του 15μηνου παιδιού.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Κατερίνης έστειλε σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης μια απάντηση, η οποία όμως, κατά την κρίση μας, αφήνει κάποια ερωτηματικά αλλά και γεννά νέα ερωτήματα ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, εάν δηλαδή ήταν η δέουσα ή ήταν ανεπαρκής η διαχείριση του περιστατικού στο Νοσοκομείο Κατερίνης.

ΔΥΟ ΝΕΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Σήμερα, λοιπόν, δημοσιεύουμε δύο νέα κρίσιμα στοιχεία.

1. Ένα, μάλλον τυποποιημένο, σημείωμα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης που δόθηκε στους γονείς του παιδιού λίγο προτού φύγει το παιδί από το Νοσοκομείο για να μεταβεί στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», με τη συνοδεία περιπολικών της Αστυνομίας.  2. Ιατρική Βεβαίωση – Γνωμάτευση του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», σχετικά με την περίθαλψη του νηπίου. Αυτή η βεβαίωση – γνωμάτευση δόθηκε στην οικογένεια του παιδιού ύστερα από σχετικό έγγραφο αίτημα των δύο γονέων.

403406906 338945938747842 3791398536257110891 N
3. Κύριε Διοικητά Του Νοσοκομείου Κατερίνης, Μήπως Η Ιατρική Βεβαίωση – Γνωμάτευση Του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Εκθέτει Το Νοσοκομείο Κατερίνης;  
Screenshot 1

4. Κύριε Διοικητά Του Νοσοκομείου Κατερίνης, Μήπως Η Ιατρική Βεβαίωση – Γνωμάτευση Του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Εκθέτει Το Νοσοκομείο Κατερίνης;

Μετά από την απάντηση που έδωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης, κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου, αλλά και με βάση αυτά τα δύο νέα στοιχεία που εξασφαλίσαμε και που δημοσιεύουμε εδώ, θέτουμε νέα, καλόπιστα, ερωτήματα, προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κατερίνης, αυτή τη φορά.

ΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ; 

Αρχικά, να πούμε ότι διαβάζοντας την απάντηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης, δεν γνωρίζουμε εάν το κείμενο το συνέταξε ο ίδιος ο κ. Χατζηγεωργίου ή του δόθηκε έτοιμο για να το υπογράψει. Δηλαδή, δεν γνωρίζουμε εάν το κείμενο το συνέταξε άλλο πρόσωπο με κύριο σκοπό να συμπεριληφθεί η άποψη εκείνων των υγειονομικών (γιατρών και νοσηλευτών) που ασχολήθηκαν με την περίπτωση του 15μηνου νηπίου.

Είτε όμως το κείμενο το συνέταξε ο κ. Χατζηγεωργίου είτε όχι, η ουσία δεν αλλάζει, επειδή την ευθύνη των όσων αναφέρονται στο κείμενο αυτό την έχει ο υπογράφων Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης.

ΜΑ, ΚΑΛΑ κ. ΔΙΟΙΚΗΤΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΣΚΙΣΤΕΙ Ο ΧΑΛΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΩ ΧΕΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ; 

Στην αρχή αυτής της απάντησης, ο κ. Χατζηγεωργίου λέει: «το 15μηνών νήπιο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο μας, από τους συνοδούς κηδεμόνες του μετά από πτώση και με κάκωση ρινικού χόνδρου, χωρίς ενεργό αιμορραγία παρά με αναφερόμενη ρινορραγία, του παρασχέθηκαν οι δέουσες ιατρικές υπηρεσίες».

Δηλαδή, ο Διοικητής του Νοσοκομείου υποστηρίζει ότι το παιδί δεν αιμορραγούσε αλλά υπήρχε αναφερόμενη ρινορραγία. Δηλαδή, υπήρξε ρινορραγία αλλά σταμάτησε.

Ωστόσο, κ. Διοικητά, οι γονείς του παιδιού λένε ότι το παιδί τους αιμορραγούσε και από το στόμα. Και φαίνεται να έχουν δίκιο οι γονείς, αφού και στη Βεβαίωση – Γνωμάτευση του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», αναφέρεται ρητά ότι υπήρχε «διατομή χαλινού άνω χείλους»! Δηλαδή, είχε κοπεί ο χαλινός στο άνω χείλος, γι’ αυτό και «υπεβλήθη σε συρραφή», δηλαδή του έραψαν τον χαλινό, του έβαλαν ράμματα!

Γιατί, λοιπόν, κ. Διοικητά, αυτό δεν αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου που εκδώσατε και που υπογράψατε; Γιατί; Δεν είδαν αυτό το σκίσιμο οι αρμόδιοι του Νοσοκομείου Κατερίνης που εξέτασαν το παιδί; Ή μήπως το είδαν αλλά κάποιοι από το Νοσοκομείο Κατερίνης ήθελαν να καλύψουν αυτά που δεν καλύπτονται;

Κύριε Διοικητά, διαλέξτε. Ή οι αρμόδιοι του Νοσοκομείου Κατερίνης που εξέτασαν το παιδί, δεν είδαν το σχίσιμο στον χαλινό του άνω χείλους, οπότε αυτό είναι πολύ σοβαρή παράλειψη και πρέπει να ελεγχθούν γι’ αυτό, ή είδαν μεν το σχίσιμο αλλά ήθελαν να καλύψουν, να σκεπάσουν αυτό το θέμα ή να μην ασχοληθούν γι’ αυτό το θέμα… Ή είδαν μεν το σχίσιμο αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό το θέμα. Και γιατί άραγε;

Εκτός κι αν είδαν το σχίσιμο αλλά δεν σας ανέφεραν το θέμα αυτό προκειμένου να μην το καταγράψετε στην απάντησή σας προς το δημοσίευμά μας. Ή σας ανέφεραν μεν το θέμα αυτό αλλά εσείς κρύψατε αυτή την πτυχή του θέματος.

Κύριε Διοικητά, πέστε μας, λοιπόν, τι ακριβώς έχει συμβεί…

Στ’ αλήθεια, κ. Διοικητά, τι ακριβώς έχει συμβεί;

ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΕΟΥΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΧΕΔΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ; 

Γράφετε κ. Διοικητά ότι στο παιδί «παρασχέθηκαν οι δέουσες ιατρικές υπηρεσίες».

Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι δέουσες ιατρικές υπηρεσίες που του παρασχέθηκαν, αφού, όπως λέτε, όταν το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο, η ρινορραγία είχε σταματήσει και αφού είχε σχίσιμο στον χαλινό του άνω χείλους, αλλά δεν κάνατε τίποτα γι’ αυτό ή δεν μπορούσατε να κάνετε τίποτα γι’ αυτό;

Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι δέουσες ιατρικές υπηρεσίες που του παρασχέθηκαν, όπως λέτε στο κείμενό σας;

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, κ. ΔΙΟΙΚΗΤΑ; 

Στη συνέχεια, κ. Διοικητά, γράφετε: «Οι γονείς του παιδιού δεν ανέφεραν διαφορά στην συμπεριφορά του παιδιού προ και μετά της πτώσης του».

Δηλαδή; Τι θέλατε να σας αναφέρουν; Όταν ένα 15μηνο παιδί χτυπήσει, προφανώς θα κλαίει… Δεν μπορεί όμως να αναφέρει κάτι όπως π.χ. ένας ενήλικας. Έτσι δεν είναι;

Αλλά και οι γονείς ενός μικρού παιδιού, επειδή ακριβώς δεν είναι ειδικοί, δεν θα μπορούσαν να πούνε πολλά ως προς τη συμπεριφορά του παιδιού τους δεδομένου μάλιστα ότι εκείνες τις στιγμές, όπως ήταν φυσικό, είχαν και οι ίδιοι μια κάποια ταραχή.

ΕΑΝ, κ. ΔΙΟΙΚΗΤΑ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΤΟΤΕ ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ; 

Στη συνέχεια, κ. Διοικητά, γράφετε: «Το παιδί δεν εμφάνισε οξεία συμπτωματολογία κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης από την πτώση του, που να χρήζει διακομιδής με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και συνοδεία ιατρού στο εφημερεύον παιδοχειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου ΓΝΘ ‘‘Γεώργιος Γεννηματάς’’».

ΜΗΠΩΣ, κ. ΔΙΟΙΚΗΤΑ, ΚΑΠΟΙΑ ΑΠ’ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ; 

Σε κάποιο άλλο σημείο του κειμένου σας, κ. Διοικητά, γράφετε: «Πραγματοποιήθηκε στην συνέχεια πλήρης ενημέρωση των συνοδών και κηδεμόνων για την κατάσταση της υγείας του παιδιού και συστήθηκε προληπτική εκτίμηση από παιδοχειρουργούς».

Για πέστε μας, κ. Διοικητά, ποια ήταν αυτή η πλήρης ενημέρωση που παρείχε το Νοσοκομείο στους γονείς του παιδιού; Τους είπε ότι το παιδί είναι σε καλή κατάσταση, όπως γράφετε; «Το νήπιο εξήλθε από το Γ.Ν. Κατερίνης σε καλή κατάσταση», γράφετε, κ. Διοικητά. Αλλά αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με εκείνο που διαπιστώνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», ότι δηλαδή «είχε κοπεί ο χαλινός στο άνω χείλος» του παιδιού;

Και στη συνέχεια, γράφετε: «Και συστήθηκε προληπτική εκτίμηση από παιδοχειρουργούς».  Δηλαδή; Δηλαδή ενώ είχε κοπεί ο χαλινός στο άνω χείλος του παιδιού και έπρεπε να ραφτεί…  εσείς ως Νοσοκομείο Κατερίνης «συστήσατε προληπτική εκτίμηση από παιδοχειρουργούς.

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΝΗΠΙΟ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ; ΘΕΩΡΕΊΤΕ ΌΤΙ ΉΤΑΝ ΑΝΩΦΕΛΗ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! 

Όπως είναι γνωστό πλέον, όταν το παιδί έφτασε στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη, εισάχθηκε επειγόντως στην Παιδοχειρουργική και εκεί οι γιατροί αφού βεβαίωσαν «κάκωση κεφαλής» και «διατομή χαλινού άνω χείλους», έκαναν ράμματα στο παιδί («υπεβλήθη σε συρραφή») και επίσης υπέβαλαν το παιδί σε ακτινολογικό έλεγχο [«Ro Ακτινολογικό Έλεγχο κρανίου (F+P)] και ευτυχώς διαπίστωσαν ότι το παιδί δεν είχε υποστεί κάταγμα στο κεφάλι του.

Γιατί οι γιατροί του Νοσοκομείο Κατερίνης δεν υπέβαλαν το παιδί σε ακτινολογικό έλεγχο; Να θεωρήσουμε ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» προχώρησαν σε περιττόο ακτινολογικό έλεγχο; Όχι βέβαια!

Συγκρίνοντας λοιπόν το κείμενό σας, κ. Διοικητά, με την Ιατρική Βεβαίωση Γνωμάτευση του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», διαπιστώνουμε, κατά την άποψή μας, ότι κάτι δεν πάει καλά στο Νοσοκομείο Κατερίνης. Κάνουμε λάθος;

ΤΙ ΠΕΡΙΕΙΧΑΝ ΟΙ ΓΡΑΠΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 

Προτού φύγουν οι γονείς μαζί με το παιδί τους από το Νοσοκομείο Κατερίνης, οι αρμόδιοι έδωσαν ένα, μάλλον τυποποιημένο, χαρτί στους γονείς όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται και τα εξής: «Το παιδί σας που υπέστη κάκωση κεφαλής, θα πρέπει μετά την αποχώρησή του από το νοσοκομείο, να παρακολουθείται συχνά για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα στο σπίτι του (προσέχοντας) μήπως παρουσιάσει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1. Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος), έντονη ζάλη – όχι παυσίπονα

2. Εμετούς

3. Αδυναμία λήψεως τροφής

4. Όταν το παιδί σας δεν συνεργάζεται ή είναι διεγερτικό

5. Σπασμούς

6. Υπνηλία – κατά τον νυκτερινό ύπνο αφύπνιση κάθε δύο ώρες

7. Απώλεια αισθήσεων

8. Υψηλό πυρετό

9. Οποιαδήποτε μεταβολή συμπεριφοράς

Εάν το παιδί παρουσιάσει μία ή περισσότερες από αυτές τις εκδηλώσεις, τότε οι γονείς θα πρέπει να έλθουν αμέσως σε επικοινωνία με τον εφημερεύοντα ιατρό».

ΜΗΠΩΣ, κ. ΔΙΟΙΚΗΤΑ, ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠ’ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»; 

Για πέστε μας κ. Διοικητά, αυτά είναι όλα κι όλα που θα έπρεπε να κάνουν οι γονείς; Και αυτά είναι όλα κι όλα που θα έπρεπε να κάνουν οι γιατροί στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»; Δηλαδή, να κάνουν «προληπτική εκτίμηση» οι παιδοχειρουργοί του; Ήταν λάθος που έραψαν τον χαλινό του άνω χείλους του παιδιού; Ήταν λάθος που υπέβαλαν το παιδί σε ακτινολογικό έλεγχο στο κεφάλι;

Άραγε, κ. Διοικητά, δεν εκτίθεται το Νοσοκομείο Κατερίνης από την Ιατρική Βεβαίωση – Γνωμάτευση του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς»;