Προβλέψεις παραγωγής ακτινιδίων σε Ελλάδα, Ιταλία και ΕΕ, τι ισχύει για πρόωρη συγκομιδή

692

Τις προβλέψεις για την παραγωγή ακτινιδίων του 2023 αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas.

Όπως επισημαίνει «η εκτιμώμενη παραγωγή στην ΕΕ, για το 2023, όπως ανακοινώθηκε στο 42ο συνέδριο του ΙΚΟ (Διεθνής Οργανισμός Ακτινιδίων), που πραγματοποιήθηκε στην Χιλή (12-14/9/2023) είναι περίπου σοτυς 755.000 τόνους, μειωμένη, κατά -4%, σε σχέση με αυτου του 2022.

Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή ακτινιδίων το 2023, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στους 311.000 τόνους, μειωμένη, κατά -3%, σε σχέση με το 2022.

Η ιταλική παραγωγή αναμένεται και αυτή να είναι μειωμένη, κατά -15% σε σχέση με το 2022, στις ποικιλίες πράσινων ακτινιδίων.

Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση  της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας, με στόχο τη διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας (νέες αγορές) με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η  διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών διεθνών αγορών.

Πάντως συνεχίζονται και την τρέχουσα περίοδο τα φαινόμενα διακίνησης από «Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση», υπονομεύοντας έτσι την προσπάθεια της χώρας μας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της, κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης (26/09), εντοπίστηκαν νέα παράνομα φορτία προς εξαγωγή με ακτινίδια – που η ημερομηνία συγκομιδής τους είναι καθορισμένη με ΚΥΑ για τις 15/10 – συσκευασμένα μαζί με ροδάκινα για παραπλάνηση των αρχών.

Ενώ συμβαίνουν αυτές οι παραβιάσεις είχαμε την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ που επιτρέπει την κατά εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στην Θεσσαλία (λόγω της κακοκαιρίας Daniel), με έκδοση εγκυκλίου. Η συγκομιδή θα γίνει με επίβλεψη της αρμόδιας ΔΑΟΚ, ενώ τα προϊόντα (ακτινίδια) θα παραμείνουν δεσμευμένα σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, υπό την ευθύνη της οικείας ΔΑΟΚ (!) Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η αποδέσμευσή τους θα καταστεί δυνατή κατόπιν ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί εμπορίας της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

Στο μεταξύ οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων, τον μήνα Σεπτέμβριο (από 1/9/2023 έως και 28/9/2023), ανέρχονται σε 2.129 τόνους, έναντι 1.109 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εξήχθησαν προς Ινδία και ανέρχονται σε 295 τόνους και ακολουθούν προς Καναδά 205 τόνους, προς Ισπανία 294 τόνους και προς Ιταλία 177 τόνους».