Αυτοψία κλιμακίου γεωπόνων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας στο Κίτρος μετά από τις έντονες χαλαζοπτώσεις

469

Μετά από έντονη χαλαζόπτωση που συνέβη στις 20 Απριλίου 2024, κλιμάκιο γεωπόνων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, αποτελούμενο από τους υπαλλήλους Κόκκοτα Αναστασία και Καλαϊτζη Αργύριο, επισκέφθηκε στις 22 Απριλίου 2024 καλλιέργειες σε περιοχές τoυ Δήμου Πύδνας-Κολινδρού και συγκεκριμένα στο ΔΔ Κίτρους, ανάμεσα στην περιοχή Άμμος και Λουλουδιές μεταξύ παλιάς και νέας Εθνικής Οδού, παρουσία παραγωγών.

Διαπιστώθηκαν ιδιαιτέρως εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες με βερίκοκα (ποικιλίες farbaly, mogator) και αμύγδαλα, στις οποίες διαπιστώθηκε και πτώση στο έδαφος. Στις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες (ακτινίδια, λωτούς) υπάρχουν μεγάλες ζημιές, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη, καθώς δεν έχει γίνει η καρπόδεση. Στα κηπευτικά και στα σιτηρά οι ζημιές ήταν μικρότερες.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στηρίζει πάντοτε τους παραγωγούς της περιοχής μας ειδικότερα στις περιπτώσεις που λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων παρατηρούνται έντονες ζημιές στις καλλιέργειές τους και για το λόγο αυτό, ως Περιφερειακή Αρχή συνδράμει άμεσα με αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών της, ενώ ταυτοχρόνως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος φορέας για τις αποζημιώσεις των παραγωγών.