Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. συναντά τον Αμπελώνα Κακουλίδη – Οι πολιτιστικές …. γεύσεις των οίνων

237

Μια από τις καινοτόμες δράσεις του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου που υλοποιούνται τελευταία, είναι η οινογνωσία ως προϊόν που συνάδει με την πολιτισμική διαχρονική διαδρομή του σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Γνωρίζοντας ότι στην αρχαιότητα αλλά και αργότερα οι κοινωνίες συνδύαζαν την οινοποσία με παράλληλα δρώμενα της τέχνης, η καλλιτεχνική επιτροπή του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2023 εντάσσει και στο φετινό πρόγραμμα, εκδήλωση που αναφέρεται στην ανάδειξη των οινοπαραγωγών της Πιερίας, με συνδυαστική ενημέρωση των παραγωγικών διαδικασιών. Επίσης μέσω αφηγηματικού τρόπου γίνονται παρουσιάσεις και  αναφορές στην τέχνη του κρασιού, με ιδιαίτερη έμφαση σε αφηγήματα όπως κατεγράφησαν από τους δημιουργούς τόσο  του προφορικού όσο και γραπτού λόγου, γύρω από την τεχνογνωσία της οινοποιίας.

Το όλο σκηνικό της εκδήλωσης συμπληρώνουν μουσικά ακούσματα οργανικής ορχήστρας, ως επίσης και διευκρινιστικές και επεξηγηματικές  επισημάνσεις   περί την ιστορική διαδρομή κάθε περιοχής όπου παράγεται το προϊόν.

Φέτος το δρώμενο «Λόγος-Μουσική-Οινογνωσία» θα υλοποιηθεί στον Αμπελώνα Κακουλίδη, που εδρεύει στο δημοτικό διαμέρισμα της Σφενδάμης του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού.

Για την εξέταση των διαδικαστικών και οργανωτικών θεμάτων της δράσης επισκέφθηκαν τον Αμπελώνα Κακουλίδη, το διοικητικό μέλος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Περικλής Χατζηγιάννης, ως εκπρόσωπος του προέδρου, Γρηγόρη Παπαχρήστου και της διοίκησης του Οργανισμού,  ο καλλιτεχνικός διευθυντής, σκηνοθέτης-ηθοποιός, Γιώργος Χανδόλιας και ο επί πενήντα χρόνια ενεργό και ιστορικό στέλεχος του Φεστιβάλ, Χαράλαμπος Ζαπουνίδης.

Τους υποδέχτηκαν και αντάλλαξαν προτάσεις και απόψεις από μέρους της οικογένειας, ο Ιωάννης Κακουλίδης, η σύζυγός του Σοφία και ο υιός και διαχειριστής του Αμπελώνα, οικονομολόγος, Γεώργιος, εκπροσωπώντας και τα άλλα δύο εταιρικά και μέλη της οικογένειας, Ελένη και Αλεξάνδρα Κακουλίδη.

Ο Γεώργιος Κακουλίδης γνωστοποίησε την παραγωγική διαδρομή του αμπελοτοπίου που ξεκίνησε το έτος 2009, τις παραγόμενες ποικιλίες και τις προοπτικές της επιχείρησης, αποδεχόμενος μάλιστα ευμενώς τη συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολύμπου.

ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ … ΑΚΟΥΝ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η πρωτοποριακή ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου Αμπελώνα είναι ότι τα σταφύλια αναπτύσσονται και στα τρία στάδια της παραγωγής τους με τη συνοδεία κυρίως κλασσικής μουσικής, ακολουθώντας ανάλογη μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου πριν είκοσι τρία χρόνια σε φυτά και καρπούς σε έρευνα στη Χιλή, με αξιόλογα θετικά αποτελέσματα.

Είναι άξια σχολιασμού η άποψη του Ιωάννη Κακουλίδη, ότι το κρασί είναι ένα «εμφιαλωμένο ποίημα.»