Η Κατερίνη… «Με Άλλα Μάτια»

Την Παρασκευή 17 & τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου από τον Δήμο Κατερίνης & τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας στο Πνευματικό Κέντρο

86

Με  σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος εξοικείωσης με την αναπηρία και στοχεύοντας στην ενημέρωση και επαφή των μαθητών – μαθητριών για την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρίες, το αδειοδοτημένο από το υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» έρχεται για δεύτερη φορά στην πόλη μας.

Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Κ, τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, την Παρασκευή 17 και τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου η ομάδα της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» θα επισκεφθεί την Κατερίνη.

Ειδικότερα, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης (συνεδριακή αίθουσα) περισσότερα από 1.400 παιδιά και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, τις τεχνικές συνοδείας ατόμων με οπτική αναπηρία, τη γραφή Braille, τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στη ζωή των τυφλών αλλά και για τη των  σημασία σκύλων οδηγών στην αυτόνομη καθημερινότητα των ατόμων αυτών.

Βιωματικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να μπουν  στο ρόλο ενός τυφλού ατόμου αλλά και του συνοδού αυτού, σύμφωνα με τις τεχνικές συνοδείας, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδρομές με σκύλο οδηγό τυφλών και να αλληλεπιδράσουν σχετικά.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και η φιλόλογος, χειρίστρια σκύλου οδηγού και motivational speaker της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», Τζουλιάνα Μπούσι, μέσα από ελεύθερο διάλογο θα λύσουν απορίες και θα βοηθήσουν τη σχολική κοινότητα της Κατερίνης να πλησιάσει περισσότερο τις έννοιες της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας.

Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη από τους 2 νέους τυφλούς, στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Κ και στο κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της κοινωνικής επιχείρησης, Βαγγέλης Αυγουλάς, ως μέλος της επιτροπής κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο, ενώ ως μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Διευθυντή της Αστυνομίας.

Η ταυτότητα της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια»

Η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» ιδρύθηκε το 2018 από μία ομάδα ανάπηρων νέων με απώτερο σκοπό να διεκδικήσουν ενεργά συμπερίληψη και προσβασιμότητα. Υλοποιήθηκε ως συνέχεια του πλήρως προσβάσιμου, ειδησεογραφικού portal meallamatia.gr, με όραμα την εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των ανάπηρων ατόμων στη δημόσια σφαίρα.

Υλοποιεί την καμπάνια #SpeakUp με πρωταγωνιστές ανάπηρα άτομα σε σύντομα βίντεο, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 10 εκατομμύρια προβολές. Τα τελευταία 2 χρόνια σχεδίασε και συντόνισε περισσότερα από 90 custom made training και consulting προγράμματα για εταιρείες, φορείς και Δήμους εκπαιδεύοντας πάνω από 8.200 εργοδότες, εργαζόμενους και εργαζόμενες πάνω στην αναπηρία, στην προσβασιμότητα και στη συμπερίληψη. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 έχει υλοποιήσει δωρεάν 370 εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικό πλαίσιο, στα οποία συμμετείχαν 28.800 μαθητές και μαθήτριες.