Μέλος της ευρωπαϊκής αποστολής για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις» ο Δήμος Κατερίνης

Την ένταξη στο Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε σήμερα στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος

106

Την ένταξη του Δήμου Κατερίνης στο Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο «της ευρωπαϊκής αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030», υπέγραψε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, σήμερα, στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Κώστα Σκρέκα,  του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου κ.α. εκπροσώπων αρχών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Γ. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Ευθύμιου Μπακογιάννη, υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο σηματοδοτεί τη συμμετοχή του Δήμου Κατερίνης στο δίκτυο ελληνικών πόλεων, που θα εργαστούν πάνω στην κλιματική ουδετερότητα.

Η θετική ανταπόκριση του Δήμου Κατερίνης στην πρόσκληση που απηύθυνε τον περασμένο Οκτώβριο, η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ στους Δήμους της χώρας, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον ένταξής τους, εγκρίθηκε και κατά τη διάρκεια πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Κατερίνης.

Μεταξύ άλλων οι τομείς συνεργασίας διαμορφώνονται ως εξής:

–Συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την καλύτερη εφαρμογή των περιβαλλοντικών και βιώσιμων πολιτικών που προβλέπονται, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για τους Πράσινους Δήμους και του Συμφώνου του Δημάρχου.
–Συνεργασία για την ενσωμάτωση στις τοπικές πολιτικές των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, με σκοπό να γίνουν οι πόλεις και οι οικισμοί πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικοί και βιώσιμοι.

–Διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμβολή σε έργα της Αποστολής των Πόλεων, καθώς και συμμετοχή σε προκλήσεις του Horizon Europe.
–Ενσωμάτωση και προώθηση στα Σχέδια Δράσης για την Κλιματική Ουδετερότητα των αξιών και των αρχών της πρωτοβουλίας της ΕΕ για το νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.
-Συνεργασία κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος: «Με κοινό στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέσα από περιβαλλοντικές δράσεις κι εφαρμογές «έξυπνων πόλεων», συντονίζουμε τη συνεργασία μας με όλους τους συμμετέχοντες Δήμους της χώρας και ευρωπαϊκούς φορείς.  Επιδίωξή μας είναι να παραδώσουμε ένα περιβάλλον βιώσιμο, ασφαλές και ανθρώπινο στις επόμενες γενιές».