Τα πιο υγιεινά κρεάτα για να αγοράσεις από το κρεοπωλείο σου

329

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σε μεγάλο βαθμό ταλαιπωρείται από την παχυσαρκία. Ως λάτρεις του καλού φαγητού και κατ’ επέκταση του καλού κρέατος ξέρουμε να διασκεδάζουμε και να απολαμβάνουμε τη ζωή. Αυτό, όμως, πολλές φορές συνεπάγεται και με την υπερβολική κατανάλωση, ακόμα και επεξεργασμένων κρεάτων. Υπάρχουν, βέβαια, και κρέατα που είναι αρκετά θρεπτικά  και οφείλουμε να τα έχουμε έστω σε κάποια μικρή ποσότητα στη διατροφή μας.

1.Κοτόπουλο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κοτόπουλο είναι το πιο υγιεινό κρέας που μπορείς να βρεις σε οποιοδήποτε κρεοπωλείο. Ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν κάνεις δίαιτα, κάθε βδομάδα θα σου έχουν το κοτόπουλο ως βασικό γεύμα. Το κοτόπουλο είτε άπαχο είτε όχι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και δεν έχει πολλά λιπαρά αν βγάλουμε την πέτσα του. Υπάρχουν, μάλιστα, και πολλοί τρόποι να το φτιάξουμε. Τηγανητό, ψητό, σούβλας, BBQ κτλ.. Οι πιο υγιεινοί που πρέπει να προτιμάμε είναι όσοι είναι κατά προτίμηση στη σχάρα ή το grill, μειώνοντας έτσι σημαντικά το λίπος και το λάδι που μπορεί να χρειαστεί. Όταν το φτιάχνουμε θέλει πάντα ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά ψημένο, για να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η σαλμονέλα. Αν πάλι θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή στις γεύσεις μας και να επιλέξουμε ένα εξίσου νόστιμο και υγιεινό κρέας, ο κόκορας είναι μια επιλογή που θα πρέπει ίσως να δοκιμάσουμε.

2.Γαλοπούλα

Πάνω κάτω ισχύει ότι και για το κοτόπουλο. Είναι μια εξίσου καλή πηγή πρωτεΐνης και χαμηλό σε λιπαρά με εξαίρεση την πέτσα του. Η γαλοπούλα είναι ένα κρέας που εύκολα θα βρούμε στο κρεοπωλείο μας. Το κακό με την γαλοπούλα είναι ότι το καλό ψήσιμο δεν είναι τόσο εύκολο και σίγουρα θέλει αρκετή υπομονή προκειμένου να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα.

3.Μοσχάρι

Το μοσχάρι είναι και αυτό με τη σειρά του μια πολύ καλή πηγή αμινοξέων και προτιμάτε ιδιαίτερα από αθλητές και όχι μόνο. Μια καλή μοσχαρίσια μπριζόλα είναι ένα κρέας που αξίζει να φάμε. Στην Ελλάδα, συνηθίζουμε να τρώμε το κρέας καλοψημένο και δεν μας αρέσει το μοσχάρι μας να μην είναι well done. Παρόλα αυτά η μοσχαρίσια μπριζόλα και τα μπιφτέκια είναι πιο γευστικά και μαλακά όταν επιλέγουμε Medium ψήσιμο και για αυτό οι περισσότεροι μάγειρες και μαγαζιά το προτείνουν έτσι.

4.Χοιρινό φιλέτο

Το φιλέτο και γενικά το πιο λεπτοκομμένο κρέας τείνουν να είναι και πιο υγιεινό, καθώς έχουν λιγότερο λίπος. Το χοιρινό φιλέτο θεωρείται λευκό κρέας και παρέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και βιταμίνη B6. Όσο για την γεύση, οτιδήποτε χοιρινό δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Δεν υπάρχει καλύτερο φαγητό από ένα καλό κομμάτι κρέας και σίγουρα όλοι το θέλουμε στη διατροφή μας. Καλό, όμως, είναι όταν πάμε στο κρεοπωλείο να ψάχνουμε και για τις πιο υγιεινές λύσεις.