Απογραφή: Αυτός είναι ο πληθυσμός της Ελλάδας – Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

149

Τα νέα στοιχεία για τον πληθυσμό της Ελλάδας δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αρχής, ο νόμιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 9.716.889 άτομα.  Σημειώνεται πως τα αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Αρχής κατά περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ. Παράλληλα δε, εστάλησαν στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκειμένου τον Ιανουάριο να καθοριστεί η νέα κατανομή των εδρών για τις βουλευτικές εκλογές.

Για την Π.Ε. Πιερίας ισχύουν τα κάτωθι:

Συγκριτικά με την απογραφή του 2011 ο νόμιμος πληθυσμός μειώθηκε στην δεκαετία που διήλθε κατά 187.397 πολίτες. Συνολικά έχουν απογραφεί 9.716.889 το 2021, ενώ το 2011 είχαν απογραφεί 9.904.286.

Τo ΦΕΚ θα πρέπει να δημοσιευθεί έως τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και τυπικά θα ανακοινωθεί ανά νομό ο αριθμός των εδρών στις βουλευτικές εκλογές (αλλά και στις εκλογές του Οκτωβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες.

Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κομμάτων πριν από την επίσημη ανακοίνωση:

Κερδίζουν έδρες

Ανατολικής Αττικής +2, Β1 Β. Τομέα +1, Β2 Δυτ. Τομέα +1, Β3 Νότιου Τομέα +2,  Α’ Θεσσαλονίκης + 1, Αχαΐας  +1.

Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή.

Χάνουν έδρες

Από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες: Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας. 

Τώρα, στα κομματικά επιτελεία υπολογίζουν με τα κουμπιουτεράκια τον ακριβή αριθμό των εδρών που μπορούν να διεκδικήσουν, τις τριεδρικές και τα υπόλοιπα στις περιφέρειες για τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου.

Προς ανακοίνωση ψηφοδελτίων

Από τη Δευτέρα τα κόμματα αφού θα έχουν κάνει τους υπολογισμούς για τις έδρες ανά εκλογική περιφέρεια θα αρχίσουν να ανακοινώνουν και τα ψηφοδέλτια τους, αφήνοντας και κάποιες θέσεις ανοικτές για εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

 

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.