Μπ. Σκούφα: «H συζήτηση για τον Προϋπολογισμό γίνεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς θεσμικής και πολιτειακής κρίσης στη χώρα που γέννησε το αρτιότερο πολίτευμα: τη Δημοκρατία»

Ομιλία της Βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τον Προϋπολογισμό 2023

145

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, άσκησε από το βήμα της Βουλής, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στην ομιλία της για τον Προϋπολογισμό του 2023. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Σκούφα, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό γίνεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς θεσμικής και πολιτειακής κρίσης στη χώρα που γέννησε το αρτιότερο πολίτευμα το οποίο εμπνεύστηκε ποτέ η ανθρώπινη σκέψη, τη Δημοκρατία.

Η Ν.Δ με την πολιτική της κλείνει κάθε χαραμάδα δημοτικής λειτουργίας

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της διακυβέρνησης του τόπου αυτού, αλλά και ιδιαίτερα με τα τελευταία της νομοσχέδια περί λειτουργίας της ΕΥΠ, προσπαθεί, αντίθετα, να κλείσει κάθε χαραμάδα δημοκρατικής λειτουργίας η οποία τυχόν έχει μείνει όρθια στη χώρα, μη λογαριάζοντας θεσμούς και αρχές, στήνοντας ένα νοσηρό κλίμα δημόσιας σφαίρας στην πατρίδα μας, με αντισυνταγματικές και παρακρατικές μεθόδους, βυθίζοντας τη χώρα στον σκοταδισμό διά των συνεχόμενων παράνομων ηχογραφήσεων, παράτυπων ακροάσεων και παρακολουθήσεων όλων των προσώπων, δημοσίων και μη, αξιωματούχων, συνεργατών, Υπουργών, στρατιωτικών, πολιτικών αντιπάλων, σε εικοσιτετράωρη βάση, άρα δημιουργώντας δυνητικά ολόκληρες στρατιές εκβιαζόμενων πολιτικών και μη προσώπων, επιβάλλοντας την «ενός ανδρός αρχή», διασύροντας την πατρίδα μας ακόμη και στο εξωτερικό», υπογράμμισε η Βουλεύτρια Πιερίας κάνοντας λόγο για «κυβερνητικό colpo grosso για την καταλήστευση του λαού, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με την αφαίμαξη μέσω έμμεσης φορολογίας και κρυφών χρεώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας και απόδοση αυτών των υπερκερδών στα καρτέλ και την οικονομική ολιγαρχία της ενέργειας».

1,8 δισεκατομμύρια απευθείας στις τσέπες των «κολλητών» ολιγαρχών

Η κα Σκούφα άσκησε δριμύτατη κριτική στους βουλευτές και κυρίως τους υπουργούς της Ν.Δ λέγοντας ότι δεν έχουν εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την Ευρώπη, γιατί είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Γιατί έχουμε το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και τις επιδοτήσεις, σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών. «Αρνείστε τα επίσημα και αναμφισβήτητα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ που κάνουν λόγο πολύ συγκεκριμένα για υπερκέρδη, «ουρανοκατέβατα» τα λέμε εμείς. Δεν είναι «ουρανοκατέβατα», προέρχονται από την αφαίμαξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας στον τομέα της ενέργειας, 2,2 δισεκατομμύρια υπερκέρδη στους παραγωγούς και παρόχους ενέργειας. Κάνετε τα πάντα για να εμφανίσετε συρρικνωμένα αυτά τα υπερκέρδη. Μόλις 373,5 εκατομμύρια φόρος βεβαιώθηκε πριν λίγες μέρες. Στον Προϋπολογισμό δεν εμφανίζεται τίποτα, δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα. Υπερκέρδη 2,2 δισεκατομμύρια, λοιπόν, βάσει της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, 415 εκατομμύρια για την Κυβέρνησή σας, 1,8 δισεκατομμύρια απώλειες για τον λαό, 1,8 δισεκατομμύρια απευθείας στις τσέπες των «κολλητών» ολιγαρχών», είπε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα.

1,79 δισεκατομμύρια υπερκέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τον κλάδο των πετρελαίων

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Βουλεύτρια Πιερίας και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει γιατί μέσω της υψηλότερης τιμής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη βενζίνη υπάρχουν ασύλληπτα υπερκέρδη και στον κλάδο των πετρελαίων, 1,79 δισεκατομμύρια υπερκέρδη μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Δεν έχετε εξηγήσει γιατί οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονταν υπερδιογκωμένοι στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, πολλούς μήνες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν έχετε εξηγήσει γιατί για πάνω από έναν χρόνο δεν κάνατε απολύτως τίποτε για το ράλι τιμών στην ενέργεια και την αισχροκέρδεια που είχε στηθεί στο χρηματιστήριο ενέργειας, παιχνίδι στις πλάτες των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βογκούν και αδυνατούν να πληρώσουν. Δεν έχετε εξηγήσει γιατί μετά και τον υποτιθέμενο μηχανισμό συγκράτησης των τιμών, που θεσπίσατε τον Ιούλιο, το πλαφόν που ορίσατε στην τιμή ενέργειας είναι πολύ πιο πάνω από το πραγματικό κόστος παραγωγής. Αποτέλεσμα: 1 δισεκατομμύριο ευρώ υπερκέρδη για τους λίγους «κολλητούς», «εκλεκτούς», μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Δεν έχετε εξηγήσει στον ελληνικό λαό από πού προέρχονται αυτά τα 8,1 δισεκατομμύρια επιδοτήσεων της αισχροκέρδειας», υπογράμμισε η κα Σκούφα.

Υπερκέρδη που χρηματοδοτούνται από την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, την αχαλίνωτη ακρίβεια

Όπως ανέφερε η Βουλεύτρια Πιερίας, η επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας προέρχεται κυρίως από την έμμεση φορολογία: 6,7 δισεκατομμύρια είναι αυξημένα τα φορολογικά έσοδα το 2022. Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4,1 δισεκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, έχουμε 23,8% αύξηση της έμμεσης, άδικης φορολογίας από ΦΠΑ, ενώ για το 2023 προβλέπεται αύξηση επιπλέον 789 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τον ΦΠΑ. Αυτές οι αυξήσεις δεν προέρχονται από την ανάπτυξη. Διότι έχουμε ανάπτυξη 5,6% και εκτίμηση για κατανάλωση 7,2%, ενώ η αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ είναι 23,8%. Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε πως αυτά ακριβώς τα υπερκέρδη από ΦΠΑ οφείλονται στην αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, στην αχαλίνωτη ακρίβεια.

Δεν έχετε εξηγήσει επίσης στον ελληνικό λαό για ποιον λόγο αποκλείονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για ποιον λόγο τα πρώτα αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν σε δεκατρείς μόλις επιχειρήσεις που νέμονται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μειωμένος ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές ανάγκες και την αγροτιά

Αναφερόμενη στη στόχευση του προϋπολογισμού η κα Σκούφα σημείωσε με έμφαση ότι μέσα σε αυτές τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για την ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές ανάγκες και την κοινωνική πρόνοια, τα επιδόματα αναπήρων, τα επιδόματα τέκνων, το ΚΕΑ, κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Επιπλέον όπως πρόσθεσε, ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά για τις ανάγκες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μηδέν επιδοτήσεις για ζωοτροφές και λιπάσματα στην εποχή εκτίναξης του κόστους παραγωγής.

Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο για το λαό!

«Στη χώρα όπου οι Υπουργοί γίνονται στόχοι παράνομων παρακολουθήσεων και παίρνουν μάλιστα και κωδικό -5046C ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος παρακολουθείται από το 2019-, στη χώρα που ακόμη και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε στόχους παράνομων παρακολουθήσεων, μία είναι η λύση: να σηκωθείτε να φύγετε από την Κυβέρνηση. Όσο το γρηγορότερο, τόσο το καλύτερο για τον λαό!», κατέληξε η Βουλεύτρια Πιερίας.

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία – τοποθέτηση.