Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Μεταρρυθμίσεις για το απόρρητο των επικοινωνιών – Ομιλία στη Βουλή

118

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, όπως αυτό καθιερώνεται στο άρθρο 19 του Συντάγματος, ορίζονται στο Νόμο 2225/1994. Ωστόσο, ένα νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί πριν από είκοσι οκτώ ολόκληρα χρόνια δεν μπορεί πλέον να απαντήσει στις σύγχρονες προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει εξαιτίας των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.

Αυτά επισήμανε η κυρία Μάνη, κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής και συνέχισε αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά σήμερα σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, θεσπίζοντας ένα σύγχρονο και συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο, που ρυθμίζει με σαφή τρόπο τις διαδικασίες που αφορούν την άρση του απορρήτου, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών, καλύπτει κενά και θεραπεύει δυσλειτουργίες που διαπιστώθηκαν, με ρυθμίσεις που ισορροπούν, που βρίσκουν τη χρυσή τομή μεταξύ της εθνικής ασφάλειας και της διαφύλαξης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Η χώρα μας, για άλλη μια φορά πρωτοπορεί και φέρνει πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση, η οποία μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει τη χώρα μας πιο μπροστά σε κάθε τομέα κάθε μέρα που περνά».

Παρακολουθείστε εδώ την τοποθέτηση: