Εταιρεία Alzheimer Πιερίας

84

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 επίσκεψη κλιμακίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer με επικεφαλής την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών κ. Μάγδα Τσολάκη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών κ. Δημήτριο Ράλλη, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Κ. Δέσποινα Μωραΐτου, τον Νευρολόγο Ηλία Κωνσταντινίδη  και την Επιστημονικά Υπεύθυνη των κέντρων ημέρας κ. Έρση Γραμματικού.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιθεώρηση και η αποδοχή του κτιρίου του Ιδιοκτήτη Χρήστου Χατζησγουρή το οποίο εκπροσωπεί ο κ. Ηλίας Νόλης και  κέρδισε την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Το κτίριο το οποίο βρίσκεται στην 7ης Μεραρχίας 14 (Απέναντι από την ΕΚΑΒΗ) πληροί όλες τις προδιαγραφές για την στέγαση του νέου κέντρου ημέρας της Εταιρείας Alzheimer Πιερίας επιφανείας 255μ2.

Στόχος της Διοίκησης είναι μέσα στο επόμενο τετράμηνο να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και προσθήκες (ασανσέρ, πυρασφάλεια κλπ) ώστε μέχρι το Πάσχα του 2023 το νέο κέντρο ημέρας Alzheimer Πιερίας να λειτουργήσει και να παρέχει δωρεάν σε άτομα με άνοια και τους περιθάλποντες τους υπηρεσίες διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου μέσα από νευροψυχολογικούς, νευρολογικούς ελέγχους αλλά και με τη συμμετοχή των συμπολιτών μας σε μη φαρμακευτικά θεραπευτικά προγράμματα.

Η Εταιρεία Alzheimer και συναφών διαταραχών Πιερίας Ιδρύθηκε την 27 Νοεμβρίου 2021 και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Ομοσπονδία αριθμεί 41 εταιρείες-μέλη ανά την Ελλάδα. Ως στόχο της έχει τον συντονισμό και τη συνεργασία των εταιρειών – μελών στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς και ευαισθητοποίησης γύρω από τις ανάγκες του ασθενούς με άνοια και του περιθάλποντά του.

Σκοπός είναι η παροχή υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με άνοια και των περιθαλπόντων τους, η υποστήριξη της έρευνας σχετικά με τη νόσο για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της ασθένειας, η συνεχής ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-κινητοποίηση του κοινού μέσω στοχευμένων δράσεων για την όσο το δυνατόν μικρότερη περιθωριοποίηση των ασθενών με άνοια, την προάσπιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων τους καθώς και την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν. Η Άνοια είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής εγκεφαλικών κυττάρων και εκδηλώνεται με την απώλεια μνήμης του ασθενούς και τη διαταραχή και άλλων νοητικών του λειτουργιών, δηλ. του λόγου, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της κρίσης κ.ά. Η Νόσος Alzheimer (ΝΑ) είναι συγκεκριμένη ασθένεια, η οποία ευθύνεται για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας, ενώ πολύ συχνές είναι και οι περιπτώσεις αγγειακής άνοιας, η άνοια με σωμάτια Lewy, η άνοια της νόσου Parkinson και οι μετωποκροταφικές άνοιες. Κάθε 3 δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο αναπτύσσει άνοια, καθιστώντας την ασθένεια μία από τις πιο σημαντικές υγειονομικές κρίσεις του 21ου αιώνα. Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000. Στην Ελλάδα 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο. Η άνοια πλήττει σοβαρά πέρα από την υγεία του ασθενούς, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει σημαντικά τον οικονομικό προϋπολογισμό για την Υγεία. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Alzheimer απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία. Για το σκοπό Ιδρύθηκε η Εταιρεία Alzheimer και συναφών διαταραχών Πιερίας με το υπ. Αριθμόν 9/2021 καταστατικό το οποίο κατατέθηκε  στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου Κατερίνης με ημερομηνία 9-11-2021.