Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: ” Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του Σωφρονιστικού Κώδικα “

149

Ολοκληρώθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Η κυρία Μάνη είχε την ευκαιρία, και ως προεδρεύουσα στη συνεδρίαση, να συνομιλήσει με την ηγεσία του επισπεύδοντος Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον Υπουργό, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό, κ. Λευτέρη Οικονόμου.

Κατά τη συνεδρίαση ο Υπουργός και ο Υφυπουργός έκαναν γνωστές και νομοτεχνικές βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου, μετά την επεξεργασία στην επιτροπή και την ακρόαση των αρμόδιων φορέων.

Σήμερα ψηφίζεται στην Ολομέλεια ο νέος και αναμορφωμένος Σωφρονιστικός Κώδικας, με τον οποίο εκσυγχρονίζονται οι συνθήκες κράτησης και ο τρόπος διαβίωσης των κρατουμένων εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, σε εναρμόνιση με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περαιτέρω, διαχωρίζονται τα σωφρονιστικά καταστήματα, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα των αδικημάτων, προκειμένου να επιτελούνται οι σκοποί του σωφρονισμού και δίχως να συγχρωτίζονται κρατούμενοι για αδικήματα διαφορετικής φύσης και βαρύτητας στα ίδια καταστήματα.

Τέλος, ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τους νεαρούς κρατούμενους, την προστασία της ανηλικότητας και της μητρότητας των κρατουμένων γυναικών, όπως και για την κοινωνική επανένταξη και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων.