Ελλείψεις φαρμάκων: Ανύπαρκτα τα παυσίπονα-Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Υπό εξαφάνιση είναι απλά σκευάσματα τύπου "cold & flu", ενώ οι πολίτες ταλαιπωρούμαστε να βρούμε φάρμακα φτηνά τα οποία μας έγραψε ο γιατρός.

158

Σε αδιέξοδο βρίσκονται φαρμακοποιοί και ασθενείς οι οποίοι αναζητούν ακόμη και συνηθισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά αυτά δεν κυκλοφορούν. Σύμφωνα με τη φαρμακευτική αγορά, περίπου 600 σκευάσματα παρουσιάζουν ελλείψεις, εκ των οποίων τα 130 δεν κυκλοφορούν καν. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο.

Ακόμη και γνωστά παυσίπονα, δεν διατίθενται από τα φαρμακεία καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σημαντική δυσκολία να τα διανέμουν. Το χειρότερο είναι πως φάρμακα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης δεν υπάρχουν.

Είναι φάρμακα αρκετά φτηνά, δηλαδή αξίας κάτω των 10 ευρώ, τα οποία είναι εξαφανισμένα από τα φαρμακεία.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς, οι βασικές αιτίες της έλλειψης φαρμάκων είναι τρεις:

  • Η ανυπαρξία πρώτων υλών για την παραγωγή
  • Η ανυπαρξία υλικών συσκευασίας
  • Οι αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις των εταιρειών στη χώρα, δηλαδή το clawback

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά λόγω των χαμηλών ποσοτήτων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή οι συγκεκριμένες εταιρείες επισημαίνουν και διαβεβαιώνουν ότι προμηθεύουν κανονικά την αγορά και μάλιστα συνήθως με ποσότητες αυξημένες σε σχέση με τη μέση κατανάλωση.

Εδώ να επισημάνουμε ότι δυστυχώς για τη Ελλάδα, η διακίνηση φαρμάκων μεταφράζεται σε επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να πληρώσει τις παραγγελίες του και ουσιαστικά ζητά από τις φαρμακευτικές να διαθέσουν τα σκευάσματά τους …δωρεάν.

Επίσης οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες -ίσως και οι χαμηλότερες- με αποτέλεσμα σκευάσματα τα οποία μια πολυεθνική στέλνει για την Ελληνική αγορά, να βρίσκονται λόγω νόμιμων – ή μη- εξαγωγών σε ξένα φαρμακεία άλλων χωρών. Για το λόγο αυτό με δεδομένο ότι ελλείψει υπάρχουν και σε άλλες χώρες, να μη στέλνουν φάρμακα στη χώρα μας.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας το οποίο προσπαθεί να βρει λύση αλλά λόγω άλλων κινήσεων στο μέτωπο της φαρμακευτικής πολιτικής καταφέρνει το αντίθετο.

Τι έχει προτείνει ο ΣΦΕΕ

Πριν 3 μήνες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με βάση την οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα στην εσωτερική αγορά.

Ειδικότερα ο ΣΦΕΕ προτείνει:

Πλήρης διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και έλεγχος

α) Όπως οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να δηλώνουν της ημερήσιες πωλήσεις ανά κωδικό/ΑΦΜ στον ΕΟΦ, αντίστοιχα, αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από τις φαρμακαποθήκες. Ο ΕΟΦ ως ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ελέγχει τη διακίνηση των ελλειπτικών κωδικών.

β) Θα πρέπει ο ΕΟΦ να δίνει σε κάθε φαρμακευτικές εταιρείες τις εξαγωγές της που γίνονται σε μηνιαία βάση.

γ) Θα πρέπει να δημιουργηθεί αρχείο ακυρωμένων συνταγών, σε συνεργασία με ΗΔΙΚΑ και να εποπτεύεται.

Φαρμακαποθήκες:

α) Θα πρέπει να επανεξεταστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών (πχ αρχικό κεφάλαιο επένδυσης, μέγεθος αποθήκης, αριθμός κωδικών κλπ.).

β) Εξέταση της περίπτωσης να ορισθούν όρια πωλήσεων μεταξύ φαρμακαποθηκών.

γ) Δυνατότητα ελέγχου από φαρμακευτικές εταιρείες – μέσω τρίτων παρόχων – στις φαρμακαποθήκες για τον έλεγχο τήρησης των συμφωνημένων ποιοτικών προδιαγραφών και ενημέρωση στον ΕΟΦ.

Ρυθμιστικό πλαίσιο:

α) Επίσπευση της ίδρυσης του HMVO (Coding & Serialization Directive), πριν από το 2025.

β) Απλοποίηση της διαδικασίας εισαγωγής φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ώστε να μπορεί η φαρμακευτική εταιρεία να τα εισάγει εκτάκτως από άλλη χώρα (έκτακτη εισαγωγή).