Πρόγραμμα Εορτασμού της 110ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Πόλης της Κατερίνης (16/10/1912)

455

Για την 110η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό, θα πραγματοποιηθούν στις 09, 15 και 16 Οκτωβρίου 2022 οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Α. ΚΥΡΙΑΚΗ 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Ώρα 11:00΄

O Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ» διοργανώνουν τον 9ο Αγώνα Δρόμου 8 χιλιομέτρων, με την επωνυμία «ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ». Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος. Αφετηρία του αγώνα θα είναι το Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας και τερματισμός η κεντρική πλατεία της Κατερίνης.

 

Β. ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Ώρα 16.00΄

Στο Μνημείο του πεσόντος κατά την απελευθέρωση της πόλης, αειμνήστου Συνταγματάρχη ΣΒΟΡΩΝΟΥ, (στο ύψος του 7ου χλμ. της 13ης Π.Ε.Ο. Κατερίνης – Ελασσόνας), θα ψαλεί Αρχιερατικό Τρισάγιο και θα καταθέσουν στεφάνια ο Δήμαρχος Κατερίνης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Π.Ε. Πιερίας και Διοικητής της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πιερίας, ο Λιμενάρχης Σκάλας Κατερίνης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σβορώνου και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας, εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, της Ένωσης Στρατιωτικών ΠΕ Πιερίας, των Αναπήρων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Θυμάτων Πολέμου, Εφεδροπολεμιστικών και Αντιστασιακών Οργανώσεων, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (9ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης & 1ο ΓΕΛ Κατερίνης) και εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων.

 

Γ. ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

  1. Ώρα 07.30΄

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σε όλες τις Εκκλησίες.

  1. Ώρα 10.30΄( πέρας προσέλευσης επισήμων 10.20΄)

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος με αντιπροσωπεία του Ιερατείου της πόλης.

Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης κος Ναχόπουλος Νικόλαος.

  1. Ώρα 11.10΄

Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής, το Δήμαρχο Κατερίνης, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Π.Ε. Πιερίας και Διοικητή της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πιερίας, το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

  1. Ώρα 11.40΄

Στον καθορισμένο χώρο των οδών Ειρήνης – Χατζόγλου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Οργανώσεων Εθν. Αντίστασης, Αδελφών Ε.Ε.Σ., των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, Προσκόπων και Συλλόγων.

  1. Μετά το πέρας της παρέλασης θα ακολουθήσει «Τρανός χορός» από πολιτιστικούς συλλόγους, με την επιμέλεια του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, στην πλατεία Ελευθερίας.
  1. Ώρα 13.00΄

Ο Δήμαρχος Κατερίνης και το Δημοτικό Συμβούλιο θα δεξιωθούν τις Αρχές και το κοινό στο Δημαρχείο Κατερίνης.

Δ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ – ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ

Από το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2022 μέχρι τη δύση του ηλίου της 16ης Οκτωβρίου 2022 θα σημαιοστολιστούν όλα τα Δημόσια, Δημοτικά κ.λ.π. καταστήματα, οι οικίες, οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης της Κατερίνης, της Δημοτικής Κοινότητας Σβορώνου και της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας.

Το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 2022 θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά, Κοινοτικά καταστήματα καθώς και εκείνα των Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ, Τραπεζών και Οργανισμών.

ΓΕΝΙΚΑ

Σε ό,τι αφορά τις ιεροτελεστίες, παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη.

Τα θέματα τα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων, παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές.

Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για το σημαιοστολισμό, τη διευθέτηση των χώρων των επισήμων, των καταθέσεων, της μικροφωνικής εγκατάστασης και της παρέλασης. Κατόπιν ενημέρωσης από το Δήμο Κατερίνης την παρέλαση θα επενδύσει μουσικά η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τελετάρχης ορίζεται ο κ. Αλέξιος Πουλικίδης  και από τον Δήμο Κατερίνης  ο κ. Γεώργιος Μίχος.

Το γενικό πρόσταγμα για την παρέλαση όλων των σχολείων θα έχει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Κατιρτζής Δημήτριος, με βοηθούς τους καθηγητές Φ.Α.,κ.κ., Παπανικολάου Ανδρέα, Νταμπάκη Βασίλειο, Πανίδη Ιωάννη, Αθανασιάδη Παναγιώτη, Παυλίδη Γεώργιο, Μαυρίδου Έφη, Παπαϊωάννου Ευάγγελο και Γκούμα Ευριπίδη.

Οι εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, για την πρόληψη τυχόν διασποράς του κοροναϊού COVID-19.

Το πρόγραμμα αυτό επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.

 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ