Διακήρυξη ΔΗΠΑΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ιατρών Πιερίας

158

Στις εκλογές του Ι.Σ.Πιερίας στις 16/10/2022 ψηφίζουμε ΔΗΠΑΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Για το δικαίωμα στη ζωή, για ζωή με δικαιώματα!!!

Συνάδελφε, εργαζόμενε γιατρέ

Απευθυνόμαστε σε σένα που δικαιολογημένα οργίζεσαι με την κατάσταση που βιώνεις.

Γιατί δεν σου αξίζει:

  • Η ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, άλλοτε επικουρικός, άλλοτε με μπλοκάκι και άλλοτε άνεργος
  • Οι ατελείωτες εφημερίες για να βγαίνει ένας μισθός
  • Ως ειδικευόμενος να καλύπτεις τις διογκούμενες ελλείψεις των Δημόσιων νοσοκομείων και των ΚΥ σε βάρος της ζωής, της υγείας σου και της ουσιαστικής σου εκπαίδευσης
  • Ως ειδικευμένος γιατρός να παλεύεις μέχρι την συνταξιοδότηση με εφημερίες, ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού
  • Ως αυτοαπασχολούμενος να βιώνεις την πίεση του άνισου ανταγωνισμού από τους ομίλους και τα πολυϊατρεία, τους νόμους της ζούγκλας της “αγοράς”, τα clawback και τα rebait (με τον ΕΟΠΥΥ να μειώνει έως και 70% αυτά που οφείλει στους γιατρούς), τις εξευτελιστικές συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, τη φορο-επιδρομή και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που εξανεμίζουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός σου.

Απευθυνόμαστε σε σένα που αντιλαμβάνεσαι ότι χρειάζεται ρήξη με την ανάπτυξη που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γιατί απαιτεί ακόμα πιο “φθηνούς” γιατρούς και ασθενείς. Γιατί οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας – γιατρών και ασθενών – αποτελούν “κόστος” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η ανάπτυξη είναι η “μήτρα” που αναπαράγει και επιδεινώνει τα προβλήματα.

Εφάρμοσε λοιπόν αυτό που έχεις μάθει στην άσκηση της ιατρικής: Να θεραπεύεις την αιτία. Τα “συμπτώματα” όσο και αν “αντιμετωπίζονται”, επανέρχονται με επιδείνωση και “επιπλοκές”.

Η ζωή που μας αξίζει θα έρθει μόνο μέσα από το δικό μας αγώνα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Στήριξε τη ΔΗΠΑΚ-Συνεργαζόμενοι, ισχυροποίησε τη δική σου φωνή στους Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας και τον ΠΙΣ.

Από την αρχή πανδημίας δεν είχαμε να αναμετρηθούμε μόνο με τον ιό, αλλά και με ένα σύστημα υγείας ξεχαρβαλωμένο από προσωπικό και υποδομές, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών.

Όμως δεν το βάλαμε κάτω! Αποκαλύψαμε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αναδείξαμε τα προβλήματα, διεκδικήσαμε μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους.

Κυβέρνηση και επιχειρηματίες αξιοποίησαν την πανδημία για να τρέξουν τα εφιαλτικά τους σχέδια για το νέο ΕΣΥ, που προβλέπει νέο γύρο συγχωνεύσεων κλινικών και καταργήσεων νοσοκομείων, προβλέπει ΣΔΙΤ για να κερδοφορούν ακόμα περισσότερο οι μεγάλοι επιχειρηματίες στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Αυτός ο νόμος προβλέπει :

α) ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, με λιγοστή κρατική χρηματοδότηση,

β) ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασθενών,

γ) ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών.

Αυτά τα συμφέροντα προάσπισαν ως «κόρη οφθαλμού» και οι ηγεσίες των ΙΣΑ /ΠΙΣ και αυτή τους τη στάση ανταμείβουν σήμερα οι όμιλοι υγείας και οι μεγαλοκλινικάρχες οργανώνοντας φιέστες για την προεκλογική τους στήριξη!

Άλλοτε με μία φωνή και άλλοτε με τις αναγκαίες «ενδο- και δια-παραταξιακές» αντιπαραθέσεις, στηρίζουν τους βασικούς άξονες της πολιτικής επέκτασης των νόμων της αγοράς και της άμεσης

επιβάρυνσης των ασθενών για υπηρεσίες ΠΦΥ. Σε αυτή τη βάση, στηρίζουν την ελεύθερη επιλογή γιατρού και την τροποποίηση της εφαρμογής των αντιδραστικών κλειστών προϋπολογισμών και την αντικατάσταση του (απαράδεκτου) clawback με κλειστό προϋπο-λογισμό ανά ασθενή. Με τη στάση τους υπονομεύουν τις ανάγκες μισθωτών γιατρών που βιώνουν την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης (επικουρικά, μπλοκάκι κλπ), προωθώντας τελικά τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών και ομίλων. Ποιος ξεχνάει την πανηγυρική τους εκδήλωση για τις ΣΔΙΤ που ακύρωσαν εξίσου «πανηγυρικά» οι κινητοποιήσεις μισθωτών & αυτοαπασχολούμενων γιατρών; Οι ενδοπαραταξιακές τους αντιπαραθέσεις δεν αναιρούν την ουσιαστική συμφωνία τους και αφήνουν αδιάφορους την πλειοψηφία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Είναι ξεκάθαρο πως ΕΜΕΙΣ – οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί – ΔΕΝ έχουμε ούτε κοινές ανάγκες, ούτε κοινά συμφέροντα με όλους αυτούς. Ο μοναδικός δρόμος προάσπισης των δικών μας αναγκών περνάει μέσα από την αντιπαράθεση με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς που έχουν «ευαγγέλιο» οι ηγεσίες ΙΣΑ/ΠΙΣ.

Η αντιπαράθεση με αυτούς τους σχεδιασμούς χρειάζεται μαζικότητα, αντοχή, ενότητα του κλάδου. Στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας μετατρέπουμε την αγανάκτηση και την οργή σε δύναμη συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα. Στηρίζουμε, ψηφίζουμε τα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΚ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας, της υγείας και της ζωής, είναι δική μας υπόθεση.

Για απολύτως δωρεάν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό!

Η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα να ακουστεί πιο δυνατά !!!

Για το δικαίωμα στη ζωή! Για ζωή με δικαιώματα!

ΔΗΠΑΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ