Στοιχεία σοκ: Μάστιγα οι παιδικές συμμορίες – Μπλεγμένα παιδιά που πάνε Δημοτικό, ξύλο και κλοπές στα προαύλια

137

Ακούγεται σοκαριστικό κι όμως αστυνομικοί αναγκάζονται να συλλαμβάνουν και να σχηματίζουν δικογραφίες σε βάρος παιδιών που καλά – καλά δεν έχουν τελειώσει το Δημοτικό Σχολείο κι όμως βρίσκονται μπλεγμένα σε έκνομες δραστηριότητες.

«Είμαστε κι εμείς γονείς και αντιλαμβάνεστε πως νιώθουμε όταν αναγκαζόμαστε να βάζουμε χειροπέδες σε παιδιά 10-12 ετών, που θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας παιδιά», εξηγεί πολύπειρος αστυνομικός της Άμεσης Δράσης για το πώς νιώθει όταν καλείται να παρέμβει σε περιστατικά με δράστες ανήλικους.

«Δυστυχώς βλέπουμε ότι η εγκληματικότητα κατεβαίνει συνεχώς ηλικίες, με τις συμμορίες  ανηλίκων να εντάσσουν στις τάξεις τους όλο και μικρότερα μέλη», αναφέρει ο ίδιος αστυνομικός και προσθέτει: «Δρουν ως “αγέλες”, βασίζονται στη δύναμη που δίνει το “χτυπάνε” όλοι μαζί, είτε πρόκειται για κλοπή είτε για επίδειξη δύναμης απέναντι σε άλλη ομάδα ανηλίκων».

Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. για το πρώτο τετράμηνο του 2022 και η σύγκριση τους με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2021, δείχνει ότι οι ποινικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι 8 έως 14 ετών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2021 σχηματίστηκαν σε όλη την επικράτεια 27 δικογραφίες για απλή σωματική βλάβη, με «πρωταγωνιστές» 7 παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα φέτος, οι δικογραφίες έγιναν 37 ενώ και ο αριθμός των εμπλεκομένων ανηλίκων 8 έως 14 ετών σχεδόν διπλασιάστηκε (σ.σ. 13 παιδιά).

Την ίδια ώρα και πάντα αντιπαραβάλλοντας τα α’ τετράμηνα 2021 με 2022, διαπιστώνεται αύξηση και στα περιστατικά κλοπών που εμπλέκονται παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών. Πιο αναλυτικά πέρσι οι δικογραφίες αφορούσαν 56 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 73. Ίδια εικόνα και στις υποθέσεις ληστειών, καθώς τα 47 παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2021, έγιναν 69 το αντίστοιχο διάστημα φέτος. Αν και προκαλεί εύλογες απορίες, το 2021 είχαμε 15 παιδιά αυτής της ηλικίας να εμπλέκονται σε παραβάσεις του ΚΟΚ, με τον αριθμό για φέτος και πάντα για το α’ τετράμηνο να αυξάνει σε 18.

Οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα και τα όσα διαβάσατε στις παραπάνω γραμμές καταδεικνύουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο. Για πολλούς ανήλικους μάλιστα η παραβατικότητα και η βία είναι τρόπος ζωής, όχι μόνο σε «ευαίσθητες» περιοχές όπως η Δυτική Αττική, αλλά και σε γειτονιές όπως η Κηφισιά, το Μαρούσι, η Γλυφάδα κ.ά. όπου οι «άγουρες» συμμορίες αυξάνουν διαρκώς τα μέλη τους.

Και όπως φαίνεται από τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ., δεν γίνονται όλα σε… σκοτεινά στενά, αλλά ακόμη και σε προαύλια σχολείων (σ.σ. πρόσφατο παράδειγμα ο ξυλοδαρμός και η ληστεία 13χρονου από… παρέα 14χρονων σε γυμνάσιο στον Υμηττό). Ή ο ξυλοδαρμός ενός 15χρονου, μέρα μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής, την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο του μπροστά στα μάτια έκπληκτων περαστικών, με στόχο να του αρπάξουν κινητό τηλέφωνο και τα… παπούτσια του!

«Τόσο οι Υπηρεσίες Τάξης όσο και αυτές της Ασφάλειας σχεδόν καθημερινά πλέον ασχολούνται με τουλάχιστον ένα περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται ανήλικα παιδιά. Κι αυτό από μόνο του είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο. Ωστόσο, αυτό παρατηρούμε και δεν μπορώ να κρύψω ότι με ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι οι ηλικίες των παιδιών αυτών, καθώς συναντάμε όλο και μικρότερους “πρωταγωνιστές” ποινικών υποθέσεων», δηλώνει στο Newsbeast ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, Κώστας Τσουμάνης.

Ο ίδιος προσθέτει ακόμη ότι «πλέον έχουν εξάπλωση των συμμοριών σε κάθε γωνιά της Αττικής και εδώ –από αστυνομικής σκοπιάς- θέλω να επισημάνω το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των υπηρεσιών Ασφαλείας, καθώς αυτές είναι επιφορτισμένες με τη συλλογή πληροφοριών, που θα βοηθήσουν στην πρόληψη». Πάντως, ο πρόεδρος της Ε.ΑΣ.Υ.Β/Α.Α. επισημαίνει ότι «το πρόβλημα δεν είναι καθαρά αστυνομικό. Χρειάζεται η Πολιτεία να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να μην φτάνουμε στο σημείο να γίνονται συλλήψεις παιδιών. Είναι κάτι που σαν Έλληνες αστυνομικούς μας θλίβει…».

Επισήμανση: Τα στοιχεία αφορούν παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών και είναι για το πρώτο τετράμηνο κάθε έτους