Κομισιόν: Πλαφόν στο ρωσικό αέριο – Υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

175

Την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά και μέτρα τα οποία θα προβλέπουν την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, καθώς και πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο σχεδιάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με τα  όσα δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Θα προτείνουμε πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα της Ρωσίας, τα οποία ο Πούτιν χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να ανακτήσει τα πλεονάζοντα κέρδη από τους παραγωγούς που δεν παράγουν φυσικό αέριο με τη θέσπιση πλαφόν. Αυτό θα αποτελούσε μέρος μιας δέσμης μέτρων, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το μπλοκ κατά 10%. Χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση της ζήτησης για να γεφυρωθεί το χάσμα με την προσφορά, ανέφερε η Jefferies.

Η πίεση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυξάνεται ενόψει της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Θα καταρτιστούν επείγουσες παρεμβάσεις που θα προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η ανάληψη δράσης είναι ακόμη πιο επείγουσα, αφού την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία διέκοψε επ’ αόριστον τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream. Τα προτεινόμενα μέτρα της ΕΕ αναμένεται να περιλαμβάνουν την αφαίρεση του φυσικού αερίου από άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδέχεται επίσης να εισαχθούν έκτακτοι φόροι επί των υπερκερδών για να χρηματοδοτηθεί η βοήθεια για τα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξημένες δαπάνες λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η ΕΕ στοχεύει τα υπερκέρδη των παραγωγών εκτός φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην εκμετάλλευση των υπερκερδών από τους παραγωγούς μη φυσικού αερίου για να βοηθήσει τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται ραγδαία.

Οι προτάσεις της ΕΕ για ένα ανώτατο όριο τιμών 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα ισχύει για τα έσοδα που προέρχονται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική, ηλιακή και γεωθερμική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα, βιοαέριο, πυρηνική ενέργεια και λιγνίτη σύμφωνα με σύμφωνα με το σχετικό προσχέδιο που είδε το Bloomberg News.

Το ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ θα μετατόπιζε το κόστος των κινδύνων εφοδιασμού

Το προτεινόμενο από την ΕΕ πλαφόν στις τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που δεν παράγεται από φυσικό αέριο, ύψους 200 ευρώ/MWh, θα ανακατανέμει το κόστος των κινδύνων εφοδιασμού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τους καταναλωτές στους παραγωγούς, σύμφωνα με την Jefferies.

Ωστόσο, θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει σε υψηλότερη ζήτηση, γεγονός που θα επιδείνωνε τα προβλήματα έλλειψης και προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε πολιτικές που μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η Jefferies.

Η ΕΕ επιδιώκει μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%

Η Κομισιόν επιδιώκει μια συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το μπλοκ κατά 10%, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του ζητήματος. Υπάρχει επίσης πρόταση για μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής κατά 5%.

Η άνοδος της ενέργειας απειλεί τις γερμανικές εταιρείες

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα τιμή spot για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία, το βασικό σημείο αναφοράς, είναι πάνω από 450 ευρώ ανά MWh.

Πάνω από το 90% των γερμανικών επιχειρήσεων θεωρούν την άνοδο των τιμών της ενέργειας σοβαρή ή και υπαρξιακή απειλή για τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με έρευνα της BDI.

Περίπου το 40% των εταιρειών σχεδιάζει να αναβάλει τις επενδύσεις σε οικολογικό ή ψηφιακό μετασχηματισμό λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Κινδυνεύει η αποθήκευση φυσικού αερίου, προειδοποιεί η βιομηχανία

Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορούσαν να αδειάσουν φέτος το χειμώνα, εάν δεν εφαρμοστούν επειγόντως περικοπές στη ζήτηση, προειδοποίησε ο βιομηχανικός όμιλος Eurelectric.

“Οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται στα ύψη, εν μέσω περιορισμένων ροών του ρωσικού φυσικού αερίου και της αυξημένης έλλειψης στην αγορά, γεγονός που υποδεικνύει ελλείψεις εφοδιασμού την ερχόμενη περίοδο θέρμανσης”, ανέφερε η Eurelectric. Οι τιμές ρεκόρ χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ασκούν πίεση στη λιανική αγορά, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 84% από τον Ιανουάριο του 2021, ανέφερε.

Η ενεργειακή κρίση ενδέχεται να επεκταθεί πέραν του επόμενου χειμώνα

Η Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, καθώς δεν διαφαίνεται τέλος της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε ο Niek Den Hollander, υψηλόβαθμο στέλεχος της Uniper.

Αν οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου παραμείνουν περιορισμένες, είναι πιθανό τα κράτη να μην είναι σε θέση να γεμίσουν αποτελεσματικά τις αποθήκες το επόμενο καλοκαίρι, είπε.

“Ενδέχεται να δούμε χαμηλά αποθέματα στο τέλος του φετινού χειμώνα και αυτό θα καθιστούσε πολύ δύσκολη την προμήθεια φυσικού αερίου και την εκ νέου πλήρωση των αποθηκών για την ασφάλεια του εφοδιασμού τον επόμενο χειμώνα”, δήλωσε ο Den Hollander. “Όλα εξαρτώνται από το πόσο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα μπορέσει να εισάγει η Ευρώπη ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο καιρός”.

Φον ντέρ Λάιεν: Αναξιόπιστος προμηθευτής η Ρωσία

Σε σημερινές δηλώσεις της προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέπτυξε συνοπτικά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, το οποίο θα παρουσιαστεί στους Υπουργούς Ενέργειας των χωρών της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

“Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Με ενότητα και αλληλεγγύη θα επικρατήσουμε!”, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου, συνολικά στην ΕΕ, έχει φτάσει το 82%. “Μέσω της διαφοροποίησης έχουμε αυξήσει τις παραδόσεις LNG ή φυσικού αερίου αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από τη Ρωσία. Και πραγματοποιούμε τεράστιες επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU”, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν τόνισε ότι η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει δευτερογενή επίδραση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς”, είπε, παρουσιάζοντας μια σειρά “άμεσων μέτρων” που προτείνει η Επιτροπή για να προστατευθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις:

Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει μια “έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας”, δηλαδή “έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής“. “Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό”, σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. “Θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν”, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα προτείνει συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν αυτά τα έσοδα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να επενδύσουν σε καθαρές εγχώριες πηγές ενέργειας.

Τέταρτον, η Επιτροπή προτείνει τη διευκόλυνση της ρευστότητας από τα κράτη-μέλη για τις εταιρείες ενέργειας. Οι ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφέλειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρατείνει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ταχεία χορήγηση κρατικών εγγυήσεων.

Πέμπτον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. “Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας”, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι στην αρχή του πολέμου, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού από τη Ρωσία ήταν στο 40% του συνόλου του εισαγόμενου αερίου και σήμερα έχει μειωθεί στο 9%. “Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι”, πρόσθεσε.