ΑΠΘ: «Διαγωνισμός φτώχειας» για ένα δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες – «Πολλοί δεν θα μπορέσουν να έρθουν για σπουδές»

234

Την ικανοποίηση από την επιτυχία στις πανελλήνιες και τον ενθουσιασμό για τη φοιτητική ζωή που ξεκινά, διαδέχεται η ανησυχία και το άγχος για πολλούς πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους, που ταλανίζονται από το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος των σπουδών και αιτούνται μία θέση στις φοιτητικές εστίες ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Φέτος αναμένεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για διαμονή στις φοιτητικές εστίες, λόγω του ραγδαίου κύματος ακρίβειας, με την αγωνία για το αν αρκούν τα δωμάτια να είναι πιο έντονη από ποτέ.

«Περιμένουμε να κάνουν αίτηση πολλά άτομα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια γιατί έχουν ανέβει πολύ οι τιμές των ενοικίων και του ρεύματος. Υπάρχουν πολλοί φοιτητές ειδικά σε αυτή την περίοδο που δεν έχουν τα χρήματα να νοικιάσουν και πραγματικά αν δεν βρουν ένα δωμάτιο σε φοιτητική εστία δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν», αναφέρει στο ThessToday.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), Ιωάννης Μικές.

Χρονίζουν τα προβλήματα – Μειωμένο προσωπικό, πολλαπλές βλάβες

Την ίδια ώρα προσθέτει πως τα προβλήματα που προκύπτουν στις εστίες λόγω παλαιότητας και έλλειψης ανακαίνισης είναι πολλαπλά. «Οι εστίες υπολειτουργούν για πολλά χρόνιαΔεν υπάρχει αρκετό προσωπικό στη γραμματεία, δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα. Προκύπτουν συνέχεια βλάβες. Στις Γ’ εστίες χάλασαν τα ασανσέρ και έκαναν ένα χρόνο να φτιαχτούν. Είναι πολύ παλιά και χρειάζεται να αντικατασταθούν πλέον. Οι φοιτητές και οι καθαρίστριες πήγαιναν μέχρι τον 8ο όροφο με τα πόδια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτει τέσσερα κτίρια φοιτητικών εστιών. Τα κτίρια Α’, Β’ και Γ’ βρίσκονται στις Σαράντα Εκκλησιές, δίπλα από την πανεπιστημιούπολη και το κτίριο Δ’ κοντά στα Λαδάδικα. Ο κ. Μικές επισημαίνει στο ThessToday.gr πως ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου είναι η δημιουργία νέων δωματίων καθώς μόνον 1.200 φοιτητές του ΑΠΘ διαμένουν σε φοιτητικές εστίες.

«Πέρυσι είχαν κάνει αίτηση για εστία 600 άτομα και πήραν περίπου τα 250, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια όλοι. Μιλάμε για έναν “διαγωνισμό φτώχειας” για το ποιος θα μπει σε εστία. Δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια».

Παράλληλα ανησυχία επικρατεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΟΦΕΘ, καθώς συζητείται το κλείσιμο της φοιτητικής λέσχης που σιτίζει τους οικότροφους των κτιρίων Α’, Β’ και Γ’. Εάν γίνει αυτό, επισημαίνει πως αναμένεται μεγάλη επιβάρυνση για την κεντρική φοιτητική λέσχη που «εγείρεται το ερώτημα πώς θα μπορέσει να σιτίσει τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών».

Στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ η διαχείριση των εστιών – «Είναι δύσκολο να διοικείται οικονομικά μια μονάδα στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα»

Την οικονομική διαχείριση των φοιτητικών εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) με έδρα την Αθήνα. Αυτή η απόσταση, σε συνδυασμό με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, είναι που προκαλεί θέματα στην άμεση επίλυση των ζητημάτων υλικοτεχνικής υποδομής, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητή Δημήτρη Κωβαίο.

«Είναι δύσκολο να διοικείται οικονομικά μια μονάδα στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα. Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο», εξηγεί ο ίδιος στο ThessToday.gr, προσθέτοντας πως όσον αφορά τις αιτήσεις για δωμάτια στις φοιτητικές εστίες, θέληση της πρυτανείας είναι «όπως και πέρυσι να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις στο βαθμό που αυτό θα είναι εφικτό». Σημειώνεται πως η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει στις 05 Σεπτεμβρίου.

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για ανακαίνιση των δωματίων 

Όσον αφορά τα δωμάτια, ο κ. Κωβαίος αναφέρει πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανακαίνισή τους, η οποία δεν είναι γνωστό ακόμη το πότε θα ολοκληρωθεί. «Μέχρι τότε με τις υπάρχουσες δυνατότητες προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόποΠροβλήματα που έχουν οι φοιτητές στα δωμάτια, αντιμετωπίζονται άμεσα. Παρόλα αυτά οι υποδομές και τα κτίρια είναι πολλών ετών. Έχουν μεγάλη ιστορία και συνεπώς χρειάζονται ριζική ανακαίνιση. Αυτό αναμένεται να γίνει στο προσεχές μέλλον».

Παράλληλα σημειώνει πως έχουν αναβαθμιστεί οι ταχύτητες του ίντερνετ ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φοιτητών, ενώ επίσης μετά από πολλά χρόνια επαναλειτούργησε ο ναός που βρίσκεται στις εστίες. Ο συγκεκριμένος ναός «με τη βοήθεια της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ανακαινίστηκε και θα λειτουργεί κάθε Κυριακή. Είναι κάτι που πολλοί φοιτητές θέλανε».

Όπως τόνισε μάλιστα, από φέτος οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με την πρυτανεία. Όπως επισημαίνει στο ThessToday.gr ο κ. Κωβαίος: «Πέραν των εκπροσώπων που έρχονται και συζητούμε προβλήματα, προσπαθούμε να έχουμε μια άμεση επικοινωνία με τον κάθε φοιτητή των εστιώνΕίναι μια πρωτοβουλία που πραγματικά θα πιάσει τόπο».