Η ανάπτυξη του παιδιού – Παιδορθοπεδική

193

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η Παιδορθοπεδική είναι σημαντική υποειδικότητα της ορθοπεδικής και επικεντρώνεται στα προβλήματα της παιδικής ηλικίας, εξαιτίας της έναρξης πολλών ορθοπεδικών προβλημάτων κατά την παιδική ηλικία. Η περίοδος της αύξησης της ανάπτυξης διακρίνεται σε 6 στάδια:

  • Πρώιμο έμβρυο
  • Πρώιμη εμβρυική ηλικία
  • Όψιμη εμβρυική ηλικία
  • Νεογνική ηλικία
  • Παιδική ηλικία
  • Εφηβική ηλικία

Οι αρθρώσεις δημιουργούνται αρχικά ως σχισμές για να ακολουθήσει η χονδρογένεση και ο σχηματισμός της αρθρικής κοιλότητας. Ο φλοιός των οστών αυξάνει σε πάχος σε όλη την παιδική ηλικία. Η αύξηση του πάχους προσφέρει στο οστό αυξημένη αντοχή στον εφελκυσμό αλλά μικρή ελαστικότητα. Η κινητική ανάπτυξη αξιολογείται με την ηλικία απόκτησης κινητικών δεξιοτήτων π.χ. Τα νεογνά ελέγχουν τη θέση του κεφαλιού κατά τον 3ο μήνα, κάθονται στον 6ο μήνα, στέκονται στον 12ο μήνα και περπατούν χωρίς υποστήριξη τον 15ο μήνα. (ΠΑΙΔΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ METROPOLITAN)

ΥΜΕΝΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ

Συναντάται πολύ συχνά σε παιδιά από 1 έως 12 ετών. Είναι η Παροδική, αυτοϊώμενη φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Η υμενίτιδα του ισχίου δεν αποτελεί μια χωριστή παθολογική οντότητα αλλά σύμπτωμα μίας πάθησης. Πρόκειται για μια αντίδραση του αρθρικού υμένα σε κάτι που διαδραματίζεται μακριά από το ισχίο. Την χαρακτηρίζει ο Πόνος στην περιοχή του ισχίου, του έσω μηρού και της βουβωνικής περιοχής και η μείωση του εύρους τροχιάς στην απαγωγή, έκτασης και στροφών του ισχίου.

Ο Κωνσταντίνος A. Φραγκόπουλος είναι Ορθοπαιδικός ΧειρουργόςΠαιδορθοπαιδικός στο Metropolitan και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον Κορυδαλλό και στο Κερατσίνι.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ A. ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ – ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΩΝ

ΠΑΙΔΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ   | ΤΗΛ : 210-4520421