Τι είναι η αρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου;

261

Η αρθρίτιδα του γόνατος είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επισκέπτονται τους γιατρούς και τους ορθοπεδικούς χειρουργούς τους. Περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν αρθρίτιδα στο γόνατο.

Τι είναι η αρθρίτιδα του γόνατος;

Η αρθρίτιδα του γόνατος είναι μια εκφυλιστική πάθηση κατά την οποία ο χόνδρος στην άρθρωση του γόνατος φθείρεται και προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Ο χόνδρος λειτουργεί σαν απορροφητής κραδασμών μεταξύ δύο οστών και βοηθά να κινούνται ομαλά το ένα πάνω στο άλλο καθώς περπατάτε ή τρέχετε.

Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος καταστρέφεται και φθείρεται προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση του γόνατος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συμβεί αργά με την πάροδο πολλών ετών ή γρήγορα λόγω ατυχήματος ή τραυματισμού που συμβαίνει ξαφνικά.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της αρθρίτιδας του γόνατος είναι ο πόνος στην άρθρωση όταν ανεβαίνετε σκάλες ή κατεβαίνετε λόφους, αλλά αυτό μπορεί να είναι λιγότερο αισθητό σε άτομα που είναι άνω των 40 ετών.

Τι είναι η αρθρίτιδα του ισχίου; 

Στην περίπτωση της άρθρωσης του ισχίου, η αρθρίτιδα είναι ο σχηματισμός οστικών σπιρουνιών. Αυτά τα σπιρούνια αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου λόγω της φθοράς του χόνδρου που προστατεύει την άρθρωση του ισχίου σας. Ως αποτέλεσμα, τα οστά τρίβονται πάνω σε άλλα οστά, γεγονός που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στο ισχίο σας. Ο πιο συνηθισμένος τύπος αρθρίτιδας που επηρεάζει τα ισχία είναι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ). Η πιο συνηθισμένη αιτία για την ΟΑ είναι το γήρας- ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμό ή ασθένεια όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πως αντιμετωπίζονται

Η αρθροπλαστική γόνατος, γνωστή και ως αντικατάσταση γόνατος, είναι μια χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση των άκρων των οστών στην άρθρωση του γόνατός σας με τεχνητά υλικά. Η πιο συνηθισμένη αιτία ενός φθαρμένου γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα, αλλά μπορεί να ευθύνονται και άλλες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η άρθρωση του ισχίου αντικαθίσταται από ένα τεχνητό εμφύτευμα (πρόθεση). Η αρθροπλαστική ισχίου χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την αρθρίτιδα του ισχίου και τη βελτίωση της λειτουργίας του ισχίου. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρήση είτε τσιμεντοποιημένης είτε μη τσιμεντοποιημένης πρόθεσης.

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος περιλαμβάνει την αφαίρεση του κατεστραμμένου χόνδρου και του οστού από την άρθρωση του γόνατός σας και την αντικατάστασή του με μια τεχνητή άρθρωση που αποτελείται από κράματα μετάλλων, πλαστικό πολυαιθυλένιο ή κεραμικό. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης γόνατος:

Ολική αντικατάσταση γόνατος – αυτή η επέμβαση αντικαθιστά και τις δύο πλευρές της άρθρωσης του γόνατός σας, έτσι ώστε ολόκληρο το πόδι σας να κινείται ως ένα κομμάτι όταν το λυγίζετε και το τεντώνετε. Οι ολικές αντικαταστάσεις γόνατος είναι κατάλληλες για άτομα που έχουν έντονο πόνο στα γόνατά τους λόγω αρθρίτιδας και για άτομα που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στα γόνατά τους η οποία δεν ήταν επιτυχής.