“Mάχη” για ένα καρβέλι ψωμί ;

370

Του Ηλία Χρυσικού*

 

Ξεκινώ με μία προσωπική εκτίμηση, ότι ενδεχομένως να υπάρξει μία κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα, που να φαίνεται να δημιουργεί “πονοκέφαλο”.

“Πονοκέφαλο”, διότι κάθε μέρα που περνάει, πλησιάζουμε ακόμα περισσότερο στη στιγμή της μεγάλης κοινωνικής έκρηξης.

Καθώς λοιπόν οι πληθωριστικές πιέσεις, οι ελλείψεις πρώτων υλών, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, τα αυξημένα μεταφορικά κόστη, -σε συνδυασμό με το ενεργειακό ράλι που σημειώνεται από τις αρχές του χρόνου-, θεωρώ ότι είναι ο προπομπός για την έλευση της επισιτιστικής κρίσης, που θα “χτυπήσει” συγκεκριμένες γωνιές του πλανήτη, οι οικονομικές και οι κοινωνικές επιδράσεις είναι ορατές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη παρατηρείται μια σημαντική μείωση στην κατανάλωση στα σουπερμάρκετ, καθώς οι πολίτες βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα να συρρικνώνεται και την τσέπη τους να αδειάζει, με αποτέλεσμα να αγοράζουν τα απολύτων απαραίτητα.

Η επισιτιστική κρίση που έρχεται -η οποία θα ερχόταν ούτως η άλλως-, ίσως σε χαμηλότερη ένταση, θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στους λαούς.

Σε υποανάπτυκτες χώρες ο υποσιτισμός θα έχει την τιμητική του, ενώ θα δούμε σταδιακά να αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων με παχυσαρκία και διαβήτη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάποιες χώρες, -εύχομαι όχι η δική μας-, να επιλέξουν χαμηλότερης διατροφικής αξίας προϊόντα, που θα τους έρθουν πιο οικονομικά, ενώ θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο, μιας και θα έχουν υποστεί χημικές επεξεργασίες που σχετίζονται με τη συντήρηση.

Και ενώ είχαν γίνει βήματα προόδου, ώστε περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως να μπορούν να “υιοθετήσουν” έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, η επισιτιστική κρίση θ΄ αντιστρέψει την κατάσταση.

Για παράδειγμα στην Ινδία, το 2006 πάνω από 1/3 των γυναικών ήταν λιποβαρείς, ενώ μέχρι το 2019, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό.

Ωστόσο, το ποσοστό των Ινδών γυναικών που ήταν υπέρβαρες σχεδόν διπλασιάστηκε, σε βαθμό που τώρα επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους από τον υποσιτισμό.

Επίσης η απαγόρευση εξαγωγών σιταριού από την Ινδία, ίσως να σημαίνει συναγερμό, καθιστώντας την πιθανολογούμενη, -μέχρι τώρα-, επισιτιστική κρίση σχεδόν βέβαιη.

Η κάλυψη των διατροφικών αναγκών ολόκληρων πληθυσμών με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να προέλθει από την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν λίπη, σάκχαρα και δημητριακά.

Το ψωμί θα έχει την τιμητική του, όπως επίσης τα ζυμαρικά και το ρύζι και την ίδια ώρα, το κόστος απόκτησης υγιεινών τροφών θα εκτοξεύεται και θα καθίσταται προνόμιο μόνο των πλουσίων.

Θέλω να ελπίζω ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα λάβει μέτρα και να έχει ήδη εκπονήσει σχέδια για την αντιμετώπισή της ώστε να μή δούμε “μάχες” για ένα καρβέλι ψωμί.

Θέλω να πιστεύω ότι οι σημερινοί πολιτικοί, “οπλισμένοι” με εμπειρία και την κατάλληλη παιδεία, μπορούν ν΄ αποτελούν ελπίδα και επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας.

 

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr