Πέθανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Αμπού Ντάμπι

611

Πέθανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και εμίρης του Αμπού Ντάμπι, σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, όπως μεταδίδει το επίσημο κρατικό πρακτορείο της χώρας, WAM και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

O εμίρης ήταν 74 ετών.

Έγινε αρχηγός κράτους στις 3 Νοεμβρίου 2004, αντικαθιστώντας τον πατέρα του, Ζαγέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχαϊάν, ο οποίος είχε πεθάνει νωρίτερα.

Είχε επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΑΕ το 2019.

Στην προεδρία των ΗΑΕ, καθώς και ως νέος εμίρης του Αμπού Ντάμπι, τον διαδέχεται ο μικρότερος αδελφός του και μέχρι σήμερα πρίγκιπας διάδοχος, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, γνωστός διεθνώς ως MBZ.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ ηγείται ντε φάκτο των ΗΑΕ τα τελευταία χρόνια, καθώς η υγεία του σεΐχη Χαλίφα δεν του επέτρεπε εδώ και χρόνια να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του, οπότε δεν αναμένεται κάποια σημαντική στροφή στην πολιτική των Εμιράτων, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Ο MBZ ήταν μέχρι σήμερα πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΑΕ, ενώ ηγείτο του Ανώτατου Συμβουλίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Αμπού Ντάμπι, όντας ο ισχυρότερος άνδρας στη χώρα.