14ο Συνέδριο ΝΔ – Σαμαράς: Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει

250
Σαμαράς: «Αντίθετα απ' ό,τι κάνει η Αριστερά, αρκετά από τα δικά μας λάθη αναγνωρίζονται κι αντιμετωπίζονται» ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

«Δεν έχει κανένα νόημα να χαϊδέψω αυτιά. Δεν θα ήμουν έτσι χρήσιμος στην χώρα, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην Παράταξη την οποία υπηρετώ εδώ και 45 χρόνια. Εξάλλου, τα θετικά επιτεύγματα φαίνονται κι αναγνωρίζονται. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία παραμένει σήμερα η κυρίαρχη Πολιτική δύναμη», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, με αρκετές πάντως αιχμές στη συνέχεια για την πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αντίθετα απ’ ό,τι κάνει η Αριστερά, αρκετά από τα δικά μας λάθη αναγνωρίζονται κι αντιμετωπίζονται», σημείωσε και κάτι τέτοιο, όπως είπε, έγινε με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Καλώς σήμερα διορθώθηκαν! Με όσα εξαγγέλθηκαν, υπάρχει πράγματι ανακούφιση. Το ζήτημα, από δω και μπρος, είναι να υπάρξει μόνιμη λύση. Και Ευρωπαϊκή και Ελληνική. Γιατί αν δεν υπάρξει αλλαγή στην τιμολόγηση και αλλαγή στη φορολογία, είμαστε στον αέρα. Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Γιατί ασφαλώς δεν είναι μόνον οι τιμές ενέργειας. Είναι και οι, εξαρτημένες από την ενέργεια, πρώτες ύλες. Και τα λιπάσματα… Ο αγρότης, για παράδειγμα, με τέτοιες τιμές δεν πρόκειται να σπείρει… Να θυμόμαστε πάντα, χωρίς ενέργειαΠολιτισμός δεν υπάρχει! Καθορίζει η ενέργεια και την επιβίωση και την εξέλιξη. Ατομική, εθνική και παγκόσμια».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αποδεικνύεται σήμερα ότι ολόκληρη η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης ήταν λάθος! Γιατί στηρίχθηκε μονομερώς στην εξάρτηση από τη Ρωσία. Υπό τις ευλογίες της Γερμανίας! Ακριβώς λόγω της εξάρτησής της από τη Ρωσία. Κι ήταν ακόμα λάθος, γιατί στηρίχθηκε στο μύθο ότι μπορούμε τάχα, ταχύτατα, να αντικαταστήσουμε τους υδρογονάνθρακες, με τον ήλιο και τον άνεμο. Δυστυχώς, αυτό απλά δεν γίνεται τόσο γρήγορα».

Και τα τελευταία δυόμιση χρόνια, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, «αργήσαμε κι εμείς να αξιοποιήσουμε τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα. Ήταν λάθος μας που το αργήσαμε… Και ήταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε, ότι “δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε το βυθό των θαλασσών”, γιατί εμείς, λέει, είμαστε με την πράσινη ενέργεια… Τι “μήνυμα” δώσαμε στις εταιρίες, που είχαν πάρει τα συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης; Ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται! Πριν λίγες μέρες, βέβαια – και πολύ σωστά – ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το αντίθετο: ότι θα επιταχυνθούν οι έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Αλλά οι εταιρείες δείχνουν ήδη απρόθυμες. Δυστυχώς, η ζημιά έχει γίνει. Και πρέπει γρήγορα να διορθωθεί. Και μπορεί να διορθωθεί… Όπως διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ως το 2024».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «έχει κάθε λόγο να προωθήσει την ανάδειξη των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, ως τη σωτήρια λύση και για την Ευρώπη. Μόνο που αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα: πρώτον, θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, όπως τα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεύτερον, θα κάνει όλες τις απαραίτητες συμμαχίες, για να ανατρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα… Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που ισχύει σήμερα, προβλέπει με σαφήνεια, ότι τα Ελληνικά νησιά – συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου – έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Πλήρη… Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ “ακουμπά” την Κυπριακή. Δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο», σημείωσε!

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα οποία είναι σε όφελος της Ευρώπης – και της Δύσης ολόκληρης. Και είμαι βέβαιος, ότι ο Πρωθυπουργός, στο ταξίδι του, σε λίγες μέρες, στις ΗΠΑ, θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά», πετώντας το «γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τουρκία και Ρωσία

Αιχμηρός ο πρώην πρωθυπουργός ήταν και απέναντι στην Τουρκία.

«Ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, βοηθά στην πραγματικότητα τη Ρωσία. Η “γαλάζια πατρίδα” μπλοκάρει το μόνο «ανταγωνιστή» του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη! Δηλαδή τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκονται και οι δικές μας ΑΟΖ! Και γι’ αυτό η Τουρκία υπονομεύει την ισχυρή συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου! Συμμαχία που είναι προϋπόθεση, για να αναδειχθούν τα κοιτάσματα αυτά και ο εθνικός μας πλούτος, που εκεί βρίσκεται».

Αναφορικά με τις συνομιλίες με την Άγκυρα, ο κ. Σαμαράς είπε: «Κανείς δεν της επέβαλε ποτέ κυρώσεις! Γιατί κυρώσεις, από τρίτους, σε επεκτατιστή, δεν επιβάλλονται, όταν βρίσκεσαι σε επίσημο διάλογο μαζί του… Συνεχή κλιμάκωση είχαμε, σε όλα τα μέτωπα… Έχουν μεταπηδήσει, από τις «γκρίζες ζώνες», στην αποστρατικοποίηση του Αιγαίου. Ληστεύουν τον πλούτο της Κύπρου. Προχωρούν ήδη σε εποικισμό της Αμμοχώστου, όπου εγκαθιστούν τα πιο σύγχρονα πολεμικά μέσα. Επεμβαίνουν διαρκώς σε όλα τα Βαλκάνια με όπλο το μουσουλμανικό στοιχείο. Και δημιουργούν σταθερά και με στόχο μακροχρόνιο, ζητήματα στη Θράκη. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη την αμφισβήτηση, όχι μόνο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της εθνικής μας κυριαρχίας. Κι όταν εγώ ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι «η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις». Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την “απειλή” αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «έγκλημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε, τον σφετερισμό της Ιστορίας της Μακεδονίας από τα Σκόπια, τον καταγγέλλει σήμερα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλγαρίας. Να γιατί η εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών δυναμιτίζει και τα Βαλκάνια συνολικά… Όπως βλέπετε, οι φωτιές που άναψαν, κινδυνεύουν να διαδοθούν παντού. Γι’ αυτό μιλάω εδώ και χρόνια, για το κίνδυνο μελλοντικών ανατροπών στις ισορροπίες που υπήρχαν ως τώρα».

Μάχη των ιδεών

Όσον αφορά τη μάχη των ιδεών, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα, ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει “Ποτάμι”. Να ανοιχθούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά ναι – αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει! Και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά… Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή».

Όλες οι κοινωνίες της Ευρώπης, τόνισε, «μετατοπίζονται προς τις δικές μας βασικές αξίες, εμείς δείχνουμε πολλές φορές ότι «ψαχνόμαστε». Τα δικά τους, λοιπόν, καράβια στα δικά μας λιμάνια έρχονται. Δεν έχουμε εμείς ανάγκη, να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τις ερχόμενες εκλογές «απολύτως κρίσιμες. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ που διχάζει τον κόσμο και το έχει αποδείξει. Με το ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα χάνει και χρόνο και δύναμη, ενώ διολισθαίνει μόνο σε εθνικές ήττες. Θα ήταν εθνικά αδιανόητη η επιστροφή τους στην εξουσία. Κι είμαστε εδώ για να μη το επιτρέψουμε».

Στη χώρα μας, σημείωσε, «οφείλουμε να εξηγήσουμε στους νέους ανθρώπους, πώς θα ζήσουν και πώς θα δημιουργήσουν οικογένεια. Με φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Να τους απαντήσουμε πως θα τα βγάλουν πέρα, όταν ο μισθός τους είναι 700 ευρώ και το ενοίκιο 500… Πρέπει επίσης, να αποκαταστήσουμε πλήρως το Κράτος Δικαίου. Γιατί εάν ακόμα και σήμερα, δύο κουκουλοφόροι, αποδεδειγμένα ψευδομάρτυρες, παραμένουν ατιμώρητοι, και επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, τι να περιμένει ο απλός πολίτης; Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Να ξαναβρούμε τις προτεραιότητές μας, τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Να ανταμείβουμε, συστηματικά, τους συνεπείς πολίτες! Και να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, τη μεσαία τάξη».

Ο Πατριωτισμός, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, «δεν είναι μόνο ρομαντική ανάμνηση από το χθες. Είναι και σύγχρονη πυξίδα για το αύριο! “Πατρίδα” είναι το εθνικό συμφέρον που πρέπει να προασπιστούμε προς τα έξω. Όπως κάνουν όλες οι χώρες που προκόβουν. “Πατρίδα” είναι και το “δημόσιο συμφέρον”, χωρίς το οποίο δεν θα λειτουργήσει η δημοκρατία μέσα στη χώρα. “Πατρίδα” είναι ό,τι μας ενώνει, ό,τι μας συγκινεί, ό,τι μας κάνει περήφανους, ό,τι μας θυμίζει ποιοί είμαστε, ό,τι μας σπρώχνει να πάμε, όλοι μαζί, μπροστά! Αυτό το “όλοι μαζί” είναι η Πατρίδα. Και το Σύνταγμά μας, στο ακροτελεύτειο άρθρο του εναποθέτει την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, πού; Στον πατριωτισμό των Ελλήνων! Υπέρτατο κριτήριο, για τον καθέναν από μας, για κάθε μας απόφαση, είναι η Πατρίδα! Με την πατρίδα μας, δεν θα παίξουμε. Η Ελλάδα, νέο εκτροχιασμό δεν αντέχει και δεν θα δεχθεί! Τελεία και παύλα».