Τουρκική προκλητικότητα με υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά – Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

382
H Πολεμική Αεροπορία αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά με συνοπτικές διαδικασίες Greek Defense Ministry via AP

Η Τουρκία προχώρησε την Τετάρτη 27/04 σε 168 παραβιάσεις με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και σθεναρή. Μετά το έντονο διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, η Ελλάδα ακύρωσε και την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση Tiger Meet.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις».

Η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νωρίτερα, έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε η Ελλάδα στον Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Με προκλητικό τρόπο απαντά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στα ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας για το μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» και υποστηρίζει ότι απάντησε σε αυτές.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, δήλωσε:

«Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα».

«Η ελληνική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η πολεμική μας αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.»

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά» επισημαίνει και καταλήγει:

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στο Αιγαίο από την Ελλάδα

Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων την Τετάρτη πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με 41 συνολικά διελεύσεις από τη Σάμο μέχρι το Σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Άμυνας αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα για να αποτρέψουν τις τουρκικές προκλήσεις.

Με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ενεργοποιούνται άμεσα τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με στόχο να εντοπίζουν τους εισβολείς από αέρος και να τους εγκλωβίζουν βάζοντάς τους στο στόχαστρο.

Η ενεργοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Εξάλλου, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί συνολικά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, με συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλη την Επικράτεια και μόνιμη επαγρύπνηση όλων των Μονάδων. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 20 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια ανεπτυγμένα στο Αρχιπέλαγος, ο Στρατός Ξηράς είναι σε κατάσταση «επιφυλακής», ενώ η Πολεμική Αεροπορία αναχαιτίζει τα τουρκικά μαχητικά με συνοπτικές διαδικασίες.

Επιπλέον, σε συνέχεια της συμμαχικής συνεργασίας με την Γαλλία, η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» θα συμμετάσχει σε άσκηση με γαλλική φρεγάτα δυτικά της Κρήτης, ενώ την Παρασκευή (29/04) η ίδια μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού θα συμμετάσχει σε ασκήσεις με αμερικανικό πλοίο αποσπασμένο από τη δύναμη του αεροπλανοφόρου «HARRY TRUMAN».

Ενημέρωση Μητσοτάκη σε Στόλτενμπεργκ

Νωρίτερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γενς Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του με την Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν, ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Σάνα και για τις εξελίξεις με την Τουρκία. Πρέπει να ότι προηγουμένως μίλησα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπήτσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος και πολλά άλλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε:

«Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη, υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν επίσης την πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα. Και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η Ε.Ε. κι όλα τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Πάγωμα» των ΜΟΕ και διάβημα διαμαρτυρίας

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά το μεσημέρι πως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία «μετατίθενται για το μέλλον» ενώ λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό το δεύτερο διάβημα της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, το μεσημέρι της Πέμπτης, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Οικονόμου: Απαράδεκτη πρόκληση

Στην ίδια γραμμή και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών είπε πως οι τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο είναι «απαράδεκτες» και αποτελούν παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση» που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο διπλωματικό επίπεδο ούτε στο πεδίο.

Οι εν λόγω ενέργειες, όπως είπε, δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, εμμέσως τις κυβερνητικές πηγές που μίλησαν για χρονική μετάθεση των ΜΟΕ, ο κ. Οικονόμου είπε πως είναι «απολύτως σαφές» ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν αυτές οι συναντήσεις.