Γαλλία: Μεγάλη νίκη Μακρόν με ποσοστό 58%

405

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια στη Γαλλία όπως δείχνουν όλες οι επίσημες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση Α2 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 58,2% και η αντίπαλος του 41,8%, ενώ σύμφωνα με το κανάλι TF1 ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 58% έναντι 42% της Λεπέν. H BFM TV δίνει 57,6% στον Μακρόν και 42,6% στην Λεπέν.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν κοντά στον Πύργο του Άιφελ όπου οι υποστηρικτές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν γιόρτασαν την επανεκλογή του την Κυριακή, λίγα λεπτά αφότου οι πρώτες προβλέψεις έδειξαν ότι κέρδισε την ψηφοφορία με άνετη διαφορά.

Παράλληλα, αποδοκιμασίες και τα σφυρίγματα ξέσπασαν στην προεκλογική συγκέντρωση της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν.

Η Μαρίν Λεπέν παραδέχεται την ήττα της

Η Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα είναι μια “νίκη” για το πολιτικό κίνημά της.

“Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους” ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του (Εμανουέλ) Μακρόν και της μετανάστευσης”.

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι “ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα”, με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τις οποίες είπε ότι υπάρχει “μεγάλος κίνδυνος” να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο.

Άνετη νίκη Μακρόν έδειχναν οι δημοσκοπήσεις

Επανεκλογή Μακρόν είχαν δείξει όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν σήμερα στη Γαλλία και τις οποίες δημοσίευσε η βελγική εφημερίδα La Libre. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ήταν τα εξής:

Harris Interactive: 55% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 45% για τη Μαρίν Λεπέν.

Ifop: 56% για τον Eμανουέλ Μακρόν – 44% για τη Μαρίν Λεπέν.

OpinionWay: 58% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 42% για τη Μαρίν Λεπέν.

BVA: 57% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 43% για τη Μαρίν Λεπέν.

Τα αποτελέσματα αυτά προήλθαν από δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στο Διαδίκτυο μεταξύ των πολιτών που είχαν ήδη ψηφίσει έως τις 5 το απόγευμα.

Και η παράδοση “έδειχνε” Μακρόν

Στην ιστορία της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας συνήθως αυτός που κερδίζει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν πρώτος και στον πρώτο γύρο. Πλην τριών περιπτώσεων:

Η πρώτη ήταν το 1974 που ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο αλλά έχασε στον δεύτερο από τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Το 1981 ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο αλλά έχασε στον δεύτερο από τον Μιτεράν. Τέλος το 1995 ο Λιονέλ Ζοσπέν ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο αλλά έχασε στον δεύτερο από τον Ζακ Σιράκ. Έκτοτε ο νικητής του δεύτερου γύρου ήταν πρώτος και στον πρώτο γύρο.