Το Κίεβο «ανατίναξε» γέφυρα κατά τη διέλευση ρωσικού κονβόι

143
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να δείχνει την κατεστραμμένη γέφυρα κοντά στο Ιζιούμ Ukraine Defense Ministry via AP

Επικίνδυνα κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να δέχτηκαν σήμερα ισχυρό πλήγμα γοήτρου με την Ουκρανία να ισχυρίζεται ότι χτύπησε τη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Moskva. Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Μαριούπολης διαμηνύει ότι η πόλη ήταν και θα παραμείνει ουκρανική.

Με μια ματιά:
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η πολεμική της ναυαρχίδα, το καταδρομικό Moskva «υπέστη σοβαρές ζημιές» μετά από έκρηξη και το πλήρωμα αναγκάστηκε να απομακρυνθεί. Αρνήθηκε ωστόσο η Μόσχα τόσο ότι το καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune, όσο και ότι βυθίζεται, όπως ισχυρίστηκε η ουκρανική πλευρά.
  • To Kίεβο υποστηρίζει ότι μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του ουκρανικού στρατού ανατίναξε γέφυρα την ώρα της διέλευσης ρωσικού στρατιωτικού κονβόι με κατεύθυνση του Ιζιούμ στη νοτιοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου. Κοντά στο Ιζιούμ μαίνονται σφοδρές μάχες.
  • Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα ευθεία απειλή για πυρηνική «ομπρέλα» στη Βαλτική, σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ κάνει αποδεκτό ενδεχόμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης ότι η Μόσχα θα ανακατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους προς ανατολάς, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τις ρωσικές εξαγωγές.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι έχει αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης μετά την παράδοση περισσότερων από 1.000 Ουκρανών στρατιωτών. Το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου λέει ότι δεν έχει πληροφορίες για οποιαδήποτε παράδοση και επιμένει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αντιστέκονται.
  • Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.