Για την «ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη ετοιμάζονται οι Ουκρανοί – Εξαντλούνται τα πυρομαχικά

443
Ουκρανοί στρατιώτες κοντά στο Κίεβο AP Photo/Efrem Lukatsky
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για κλιμάκωση των επιθέσεων ανατολικά της χώρας και κατηγόρησε επίσης τη ρωσική ηγεσία για «ψέματα». Μιλώντας στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας είπε πως σχεδιάζονται νέες επιθέσεις με «δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες» και ζήτησε στρατιωτική βοήθεια.
  • Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον ένδεκα τραυματίστηκαν το Σάββατο γύρω από το Χάρκοβο και νοτιοανατολικά της πόλης, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.
  • Ο απολογισμός των θυμάτων από την πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ αυξήθηκε στους 57 νεκρούς, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να σκεφτούμε τις διαπραγματεύσεις μετά τις ρωσικές θηριωδίες. Ωστόσο, τόνισε, εάν οι συνομιλίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή «τουλάχιστον μία σφαγής πρέπει να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία».
  • Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ισχυρός άνδρας της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, διεμήνυσε ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων όχι μόνο στην πολιορκημένη  Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα, Δευτέρα στο Λουξεμβούργο επιλογές για τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία.
  • Στην τελευταία ενημέρωση πληροφοριών για την Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι η προηγούμενη χρήση πυρομαχικών φωσφόρου από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ «αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικής χρήσης τους στη  Μαριούπολη, καθώς οι μάχες για την πόλη εντείνονται».

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.