Ουκρανία: Ύστατη «ευκαιρία» διαφυγής αμάχων του Ντονμπάς – Η Ρωσία θα «επιστρέψει» στο Κίεβο

467
Σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη η πόλη Μποροντιάνκα της Ουκρανίας. Νέα επίθεση στο Κίεβο αναμένουν οι ουκρανικές αρχές εάν η Ρωσία ελέγξει το σύνολο του Ντονμπάς AP Photo

Εν μέσω κατηγοριών για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην αιματοβαμμένη  Μπούτσα, και καθώς βρίσκεται προ των πυλών μαζική επίθεση στο Ντονμπάς, η Ρωσία γίνεται η δεύτερη χώρα στην Ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη Λιβύη του Μοαμάρ Καντάφι το 2011, που αποβάλλεται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Νέες οικονομικές κυρώσεις επιβάλλει στη Μόσχα η G7, ενώ επισφραγίστηκε η συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία.

Η μάχη στο Ντονμπάς προδιαγράφεται σκληρή και μακρά, και όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, αυξάνεται ο κίνδυνος για κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας, όπως προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν της ολοκλήρωσης της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ παρέστη ο επικεφαλής διπλωματίας της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζητώντας περισσότερα όπλα για το Κίεβο -«τώρα γιατί μετά θα είναι αργά»-, ολικό ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, και λογοδοσία για τα εγκλήματα κατά της χώρας του.

Στο «μέτωπο» της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε κατά τη συνεδρίαση του Coreper το πέμπτο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμπεριλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία και την απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια των κρατών-μελών για τα ρωσικά πλοία.

Πρόκειται για τις σκληρότερες κυρώσεις που έχει επιβάλλει το ευρωπαϊκό μπλοκ στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής -όμως επικρίνονται ως ανεπαρκείς από την ουκρανική κυβέρνηση, κάτι που σαφώς θα μεταφερθεί στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο την Παρασκευή από κοινού με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.