Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση επιδιώκει να διωχθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως εγκληματίας πολέμου

456
H Ίρα Γκάβριλουκ κρατά στην αγκαλιά τη γάτα της μπροστά στις σορούς του συζύγου, του αδελφού της και ενός άλλου άνδρα που σκοτώθηκαν έξω από το σπίτι της στην Μπούτσα AP Photo/Felipe Dana

Συντεταγμένα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνουν ότι θα συνδράμουν την Ουκρανία στη συγκέντρωση αποδείξεων περί διάπραξης εγκλημάτων πολέμου εκ μέρους της Ρωσίας. Η διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή της Μπούτσα γιγαντώνεται και επίκεινταινέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, η οποία από πλευράς της μιλά για «προβοκάτσια», συνεχίζει να βομβαρδίζει τον ουκρανικό νότο και φέρεται έτοιμη να αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα ανατολικά.

Υπό τη σκιά της θηριωδίας στην Μπούτσα, Γερμανία και η Γαλλία απελαύνουν μαζικά Ρώσους διπλωμάτες από το έδαφός τους εισπράττοντας την οργισμένη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο διαμηνύει πως θα «απαντήσει αναλόγως». Εξίσου οργισμένη, η αντίδραση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη νέα δήλωση του Τζο Μπάιντεν περί «εγκληματία πολέμου» Βλαντιμίρ Πούτιν που πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να πολεμήσει. Και πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες ώστε να υπάρξει πράγματι μία δίκη για εγκλήματα πολέμου» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πλέον ξεκάθαρη μέχρι στιγμής δήλωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να «δουν» τον Ρώσο πρόεδρο στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Ίσως θυμάστε ότι δέχθηκα κριτική διότι αποκάλεσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία πολέμου. Είδατε τι συνέβη στην Μπούτσα. Είναι εγκληματίας πολέμου» ανέφερε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα -για να εισπράξει την απάντηση Λαβρόφ ότι «ορισμένοι έχουν προβλήματα με τη συνείδησή τους». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε δε ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη για να αποκρούσει τις κατηγορίες για φρικαλεότητες που αποδίδονται στα ρωσικά στρατεύματα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει την πόλη από τις 30 Μαρτίου και οι δολοφονίες έγιναν μετέπειτα. Εντούτοις ανάλυση δορυφορικών εικόνων της Maxar Technologies από τους New York Times καταρρίπτει τον ισχυρισμό, καθώς καταδεικνύει πως σοροί αμάχων κείτονταν στους δρόμους της Μπούτσα εδώ και εβδομάδες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν συγκεκριμένα πως, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, θα συνδράμουν διεθνή αντιπροσωπεία εισαγγελέων για τη συλλογή και ανάλυση αποδείξεων για διάπραξη ωμοτήτων. «Καταγράφουμε ωμότητες και μοιραζόμαστε τις πληροφορίες με θεσμούς που εργάζονται για τη λογοδοσία των υπευθύνων» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Παράλληλα πρόκειται να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις εντός της εβδομάδας, χωρίς να έχουν δοθεί επί του παρόντος περαιτέρω λεπτομέρειες.