Άτμισμα : Άρθρο του Dr Colin Mendeisohn

414

Οι Αυστραλοί ψυχίατροι επαναδιαβεβαιώνουν ότι υποστηρίζουν το άτμισμα

Ψυχίατροι στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσαν εκ νέου την υποστήριξή τους στο άτμισμα νικοτίνης ως αποτελεσματικό εργαλείο μείωσης της βλάβης για τους καπνιστές.

Το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας εκπροσωπεί 7.400 ψυχιάτρους και ασκούμενους ψυχιάτρους και στις δύο χώρες.

Στην πρόσφατη υποβολή του σχετικά με το σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τον Καπνό 2022-30, το RANZCP έγραψε:

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμίσματος παραδείγματος χάριν, μπορούν να παρέχουν έναν λιγότερο επιβλαβή τρόπο παροχής νικοτίνης σε άτομα που καπνίζουν, ελαχιστοποιώντας έτσι τη ζημιά που σχετίζεται με το κάπνισμα και μειώνοντας ορισμένες από τις ανισότητες στην υγεία που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ζουν με ψυχικές ασθένειες».

Το RANZCP ήταν ο πρώτος αυστραλιανός ιατρικός οργανισμός που υποστήριξε το άτμισμα και τη μείωση των βλαβών που προκαλούνται από τον καπνό.

Η δήλωση θέσης της το 2018 υποστήριξε τη μετατροπή του υγρού αναπλήρωσης που περιέχει νικοτίνη σε καταναλωτικό προϊόν και την παροχή οικονομικών κινήτρων στους καπνιστές να κάνουν τη μετάβαση.

Ρυθμιστικοί κανονισμοί για το άτμισμα

Η υποβολή του RANZCP προτείνει μια λογική, ισορροπημένη προσέγγιση στη ρύθμιση. Μερικές από τις συστάσεις είναι:

  1. Ο κανονισμός θα πρέπει να είναι ανάλογος του κινδύνου.

Τα πιο επικίνδυνα προϊόντα θα πρέπει να ελέγχονται πιο αυστηρά από τα λιγότερο επιβλαβή. Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους στην Αυστραλία, τα πολύ πιο ασφαλή προϊόντα ατμίσματος υπόκεινται σε παράλογα πιο αυστηρές ρυθμίσεις από ότι τα θανατηφόρα τσιγάρα.

  1. Λογικό κόστος

Τα προϊόντα ατμίσματος αποτελούν υποκατάστατο του καπνίσματος. Οι χαμηλότερες τιμές για το άτμισμα αποτελούν κίνητρο για τους καπνιστές να στραφούν στην ασφαλέστερη εναλλακτική. Το RANZCP συνιστά «ελάχιστη φορολογία για την ενθάρρυνση της χρήσης αυτών των συσκευών έναντι των προϊόντων καπνού».

  1. Θα πρέπει να μειωθεί η πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα από μη καπνιστές και νέους ενώ θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι καπνιστές να κάνουν τη μετάβαση.

Οι κανονισμοί της Αυστραλίας μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη μείωση του ατμίσματος στους νέους και έχουν παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό την ουσιαστική ευκαιρία να βοηθηθούν οι ενήλικες καπνιστές έτσι ώστε να σταματήσουν το κάπνισμα.

  1. Δημόσια εκπαίδευση για τη συγκριτική βλαπτικότητα

Οι αντιλήψεις του κοινού για τις βλάβες του ατμίσματος είναι κατάφωρα υπερβολικές. Το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% πιο ασφαλές από το κάπνισμα. Αυτή η σύγχυση οφείλεται εν μέρει στην παραπληροφόρηση από τις υγειονομικές αρχές. Για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας της NSW δήλωσε πρόσφατα ότι το άτμισμα δεν είναι καλύτερο από το κάπνισμα….

Το RANZCP θα έπρεπε να χαίρει συγχαρητηρίων επειδή παρακολουθεί τα επιστημονικά στοιχεία και υποστηρίζει το άτμισμα.

Η AMA, η Αυστραλιανή Ψυχολογική Εταιρεία και οι περισσότεροι άλλοι ιατρικοί οργανισμοί θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στη Replace Smoke ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και υγρά αναπλήρωσης από κορυφαία Brands όπως είναι η Vaporesso https://www.replacesmoke.com/eshop/pod-system/vaporesso .