“Στα χέρια των κατακτητών η Μαριούπολη”, λέει ο δήμαρχος και ζητά πλήρη εκκένωση της πόλης

413

Ο δήμαρχος του ουκρανικού λιμανιού της Μαριούπολης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πόλη του βρίσκεται “στα χέρια των κατακτητών” μετά από μια εβδομαδιαία πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρούς και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από το σπίτι τους.

“Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών”, είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

“Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση”, είπε. “Και είναι πραγματικά τρομακτικό”.

Ξεκίνησε η 6η εβδομάδα πόνου στην Ουκρανία. Έξι εβδομάδες κατά τις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει σπίτια και ιδιαίτερες πατρίδες. Έξι εβδομάδες με εκατοντάδες αθώους ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Κι όμως όπως αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι, δεν συμφωνήθηκε κάποιος ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Δευτέρα, ώστε οι εναπομείναντες ή οι αποκλεισμένοι να μπορέσουν να φύγουν. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να λάβει βοήθεια στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

"Στα χέρια των κατακτητών η Μαριούπολη", λέει ο δήμαρχος και ζητά πλήρη εκκένωση της πόλης
Πού κατευθύνονται οι πρόσφυγες

Την ίδια ώρα Ουκρανία και Ρωσία πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, ίσως και αύριο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα είναι καρποφόρες, αλλά θα ήταν αντιπαραγωγικό για τους προέδρους Ζελένσκι και Πούτιν να συναντηθούν αυτή τη στιγμή. Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει η Ουκρανία ένα ουδέτερο καθεστώς, αλλά η κυριαρχία και η διατήρηση του εδάφους παραμένουν προτεραιότητες.

Η Ουκρανία δεν βλέπει ενδείξεις στο πεδίο ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ. “Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο”, είπε σε μια ενημέρωση που μεταδόθηκε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος
Η πρόοδος των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος

Ο πόλεμος έχει κοστίσει στην Ουκρανία 564,9 δισ. δολάρια

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κοστίσει στην Ουκρανία 564,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής όσον αφορά τις ζημιές στις υποδομές, τη χαμένη οικονομική ανάπτυξη και άλλους παράγοντες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας.

Οι μάχες έχουν καταστρέψει ή καταστρέψει 8.000 χλμ. δρόμων και 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών, δήλωσε η Γιούλια Σβιριντένκο σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται αλλά “δεν μπορούν να προχωρήσουν”

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται αλλά δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν οπουδήποτε στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Η Χάνα Μαλιάρ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ενισχύσουν τις θέσεις που ήδη κατέχουν και προσπαθούσαν να σπάσουν τις άμυνες του Κιέβου, αλλά “δεν είχαν καμία ελπίδα να καταλάβουν την πρωτεύουσα”. “Από σήμερα, ο εχθρός ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν πουθενά στην Ουκρανία”, είπε σε ενημέρωση.

Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες επέστρεψαν στη Λευκορωσία μέσω του Τσερνομπίλ για να ανασυνταχθούν εν μέσω αυξανόμενων απωλειών, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (GSAFU) σε ανάρτησή του στο Facebook.

Πρόσθεσε ότι οι μονάδες θα μπορούσαν να επιστρέψουν για να ενισχύσουν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα Κίεβο.

Τα σημεία στα οποία έχουν "κολλήσει" οι ρωσικές δυνάμεις
Τα σημεία στα οποίά έχουν “κολλήσει” οι ρωσικές δυνάμεις

Τι συμβαίνει στο ουκρανικό έδαφος

Ο Δρ Τζακ Γουότλινγκ, ερευνητής πολέμων στη δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο Λονδίνο, το Royal United Services Institute, δίνει την τελευταία του αξιολόγηση για τις κινήσεις της Ρωσίας εντός της Ουκρανίας. Λέει ότι οι Ρώσοι έχουν δεσμεύσει τις περισσότερες από τις δυνάμεις που έχουν συγκεντρώσει και ότι οι περισσότερες από αυτές τις δυνάμεις βρίσκονται εντός της Ουκρανίας και έτσι δεν είναι σε θέση να αναδιατάξουν δυνάμεις σε όλη τη χώρα: “Επομένως, αυτό που καθορίζει το πού θα σημειώσουν πρόοδο τώρα είναι το πού κάνουν την κύρια προσπάθεια όσον αφορά τους πόρους και την επιμελητεία. Η κύρια προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι ο νότος, όπου προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη μάχη για τη Μαριούπολη και στη συνέχεια να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στο Ντονμπάς, για να προσπαθήσουν να τους αποκόψουν, ωθώντας έτσι βόρεια από έναν νότιο άξονα”. Έχουν μείνει στάσιμοι μεταξύ Χερσώνας και Μικολάιβ είναι πολύ απίθανο να μπορέσουν να σημειώσουν πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, προσθέτει.

Επειδή το ηθικό των Ρώσων είναι χαμηλό, επειδή δεν έχουν τους αριθμούς για να κατακτήσουν αυτές τις πόλεις, τις περικυκλώνουν και μετά λιμοκτονούν τους ανθρώπους αναγκάζοντάς τους να φύγουν και απλώς ισοπεδώνουν την πόλη σταδιακά με πυροβολικό. Οι Ρώσοι προχώρησαν κατά μήκος περισσότερων αξόνων από ό,τι μπορούσαν να υποστηρίξουν στο πρώτο μέρος της σύγκρουσης, και τώρα είναι σε θέση όπου μπορούν να προμηθεύουν μόνο έναν άξονα τη φορά. Αυτή τη στιγμή, η προτεραιότητά τους φαίνεται να είναι να νικήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, αν μπορούν. Μόλις τελειώσουν στη Μαριούπολη, είναι πιθανό να ενισχύσουν τον άξονα ενάντια στο Χάρκοβο στα βόρεια του Ντονμπάς. Και έτσι η πρόθεση είναι για μια πολύ αργή και μεθοδική κατάληψη των πόλεων μία προς μία, καταλήγει.

Οι κινήσεις του ρωσικού στρατού
Οι κινήσεις του ρωσικού στρατού

Τσερνιχίβ: Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία. Η παροχή φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Τσερνόμπιλ: Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης νωρίς σήμερα το πρωί.

Μπροβάρι: Αποθήθηκαν από το Ρουντνίτσκε οι ρωσικές δυνάμεις.

Ιρπίν: Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

Κίεβο: Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκό ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια μικρή χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το CNN. Σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Κλιτσκό είπε: “Φίλοι! Σημαντική πληροφορία! Η απαγόρευση της κυκλοφορίας αλλάζει στο Κίεβο και την περιοχή.

Χάρκοβο: Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή. Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου, απ’ όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Ιζιούμ: Συνεχίζονται οι μάχες κοντά στο Ιζιούμ. Οι ρωσικές επιθέσεις σε Καμιάνκα, Τοπόλσκι, Σούχα Καμιάνκα συνεχίζονται.

Λουγκάνσκ: Συνεχείς επιθέσεις πυροβολικού με όλμους 120 χιλ. είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο στο χωριό Ρουμπίζνε.

Ντονέτσκ: Επιθέσεις πυραύλων σημειώθηκαν σήμερα. Εκτός αυτού οι Ρώσοι βομβάρδισαν ξανά με όλμους το χωριό Αντιίβκα, ενώ δήλωσαν ότι μπήκαν στο χωριό Νοβοσέλιβκα.

Μαριούπολη: Βομβαρδισμοί με MLRS GRAD αναφέρθηκαν στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Περίπου 160.000 άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι στη Μαριούπολη είπε ο δήμαρχος.

Νικολάεφ: Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις, παρά το ότι οι Ουκρανοί τους έχουν κατά πολύ απωθήσει από την πόλη. Η ουκρανική άμυνα κατέρριψε πύραυλο κρουζ που κατευθυνόταν στην πόλη.

Οδησσός: Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν πύραυλο κρουζ πάνω από την πόλη.

Κλείνει η Novaya Gazeta

Η Novaya Gazeta, το τελευταίο εναπομείναν ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης της Ρωσίας, λέει ότι θα σταματήσει τις διαδικτυακές και έντυπες δραστηριότητές της μέχρι το τέλος της λεγόμενης “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” της Ρωσίας στην Ουκρανία. Λέει η εφημερίδα ότι είχε μια δεύτερη προειδοποίηση από την κρατική υπηρεσία επιτήρησης επικοινωνιών της Ρωσίας, Roskomnadzor, σήμερα.

Έλαβε την πρώτη της προειδοποίηση στις 22 Μαρτίου, την ίδια ημέρα που ο αρχισυντάκτης του, Ντμίτρι Μουράτοφ, είπε ότι δημοπρατούσε το μετάλλιο του Νόμπελ Ειρήνης για να συγκεντρώσει χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Δύο προειδοποιήσεις από την Roskomnadzor μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της άδειας λειτουργίας στη Ρωσία.

Η Novaya Gazeta συμμετείχε στη συνέντευξη στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky χθες, αλλά δεν δημοσίευσε το υλικό.