Ουδετερότητα συζητά ο Ζελένσκι ενώ ο Πούτιν θέλει(;) να «σπάσει» τη χώρα στα δύο

453
Εικόνα απόλυτης καταστροφής στα προάστια του Κιέβου AP Photo/Rodrigo Abd

Μέρα έντονων διαπραγματεύσεων είναι η σημερινή, 33η ημέρα του πολέμου, καθώς αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη για έναν νέο γύρο δια ζώσης συνομιλιών υπό τους ήχους των εκρήξεων.

Μέχρι στιγμής:

  • Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι θα ήταν δυνατό η Ουκρανία να μην έχει πυρηνικό καθεστώς, ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας από τρίτες χώρες, αποδέχθηκε την ουδετερότητα και εμφανίστηκε ανοιχτός για τη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
  • Το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν αναφορές για σειρήνες και εκρήξεις στο Κίεβο, το Λβιβ και σε άλλες πόλεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε η ρωσική επίθεση έχει προκαλέσει την καταστροφή ρωσόφωνων πόλεων και πρόσθεσε ότι η ζημιά είναι χειρότερη από αυτή στην Τσετσενία.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σε κάποια χωριά στην περιοχή του Χαρκόβου, ωστόσο η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει τραγική, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στο Τσερνίχιβ, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
  • Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι 1.119 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 1.790 τραυματίστηκαν. Οι πραγματικοί αριθμοί αναμένεται να είναι πολύ υψηλότεροι.
  • Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να επιβάλει στην περιοχή «καθεστώς Κορέας», «σπάζοντας» τη χώρα σε Βόρεια και Νότια.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ.