Ουκρανία: Πόλεμο «φθοράς» διεξάγει η Ρωσία – Στην Ευρώπη o Τζο Μπάιντεν

411

Σε στρατηγική «φθοράς», με συνέπειες δραματικές για τον άμαχο πληθυσμό, έχει στραφεί πλέον η Ρωσία στην Ουκρανία αδυνατώντας να επιτύχει τη γρήγορη επικράτηση που διαφαίνεται ότι υπολόγιζε. Ακριβώς έναν μήνα από την έναρξη του πολέμου, την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου, ΝΑΤΟΕυρωπαϊκή Ένωση και G7 «συναντώνται» σε επίπεδο κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προς περαιτέρω συντονισμό κινήσεων απέναντι στη μεγαλύτερη κρίση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στις παράλληλες Συνόδους Κορυφής επιδιώκεται η εδραίωση του ενιαίου μετώπου της Δύσης κατά της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων και αυστηροποίηση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, η περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο -εν μέσω ασκήσεων ισορροπίας προς αποφυγή ευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία-, η χάραξη πολιτικών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης καθ’ οδόν προς την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και δράσεις προς αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής εξόδου που «ζει» μεταπολεμικά η Ευρώπη.

Στο πεδίο της ασφάλειας και της άμυνας, το ΝΑΤΟ αναμένεται να επικυρώσει κατά τη Σύνοδο Κορυφής την ενίσχυση της παρουσίας των δυνάμεών του στην ανατολική πτέρυγα με την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Η Συμμαχία θα αναπτύξει συνολικά οκτώ πολυεθνικές μονάδες μάχης, κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας, από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της «νέας πραγματικότητας ασφαλείας».

Κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να επισφραγιστεί εξίσου από τους «27» η «Στρατηγική Πυξίδα», η νέα στρατηγική ασφαλείας της Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας συγκροτείται στρατιωτική δύναμη με τη Γερμανία στον πυρήνα της. Η δύναμη ταχείας αντίδρασης αναμένεται να είναι επιχειρησιακή έως το 2025, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την απαραίτητη εργαλειοθήκη για να έχει λόγο σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Το σχέδιο του ευρωπαϊκού στρατού υπήρχε μόνο στα χαρτιά από το 2007, όμως τόσο η χαοτική απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, όσο και τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία, επισπεύδουν πλέον τη δημιουργία του.

Πριν τις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν και επίσημα τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η σχετική έρευνα έχει ήδη «ανοίξει» από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επισημάνει πως οι επιθέσεις που έχουν διεξαχθεί κατά αμάχων αναλογούν σε εγκλήματα πολέμου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από πλευράς του «επιφύλαξε» στη Δύση πριν τις συνομιλίες των Βρυξελλών τη δήλωση ότι η Ρωσία αρνείται πλέον τις πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια για τις προμήθειες φυσικού αερίου, γεγονός που οδήγησε σε «ράλι» στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Το αίτημα Πούτιν πιθανότατα θα συζητηθεί στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί και η σύσταση μίας «task force» που θα αναλάβει την κοινή αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο Ένωσης -στο πρότυπο της κοινής αγοράς των εμβολίων κατά της Covid-19.

Φόβοι ρωσικής επίθεσης με χημικά όπλα – Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου

biden-12.jpg
O Αμερικανός πρόεδρος αποβιβάζεται από το Air Force One στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των ΒρυξελλώνAP Photo/Olivier Matthys

Στις διπλωματικές διεργασίες στις Βρυξέλλες θα «ζυγιστεί» και η αντίδραση της Δύσης σε πιθανή χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ενώ σαφώς θα τεθεί και το ζήτημα της Κίνας υπό το πρίσμα των ανησυχιών ότι μπορεί να παράσχει στρατιωτική ή/και οικονομική συνδρομή προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, αναχώρησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την προειδοποίηση ότι είναι «πραγματικός ο κίνδυνος» μίας ρωσικής επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία. Ο ίδιος έχει ήδη εκτιμήσει ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας πως το Κίεβο διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα καταδεικνύουν ακριβώς ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσανατολίζεται να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή απτές ενδείξεις ότι επίκειται άμεσα ανάλογη επίθεση, ωστόσο τελούν υπ’ ατμόν συλλέγοντας στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου.