Πόλεμος Ουκρανία: Πύραυλοι ισοπεδώνουν πόλεις – Εξαπλώνεται το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής

182

Πασχίζοντας να κερδίσουν έδαφος στα μέτωπα της χερσαίας προέλασης και με τα ουκρανικά στρατεύματα να αντεπιτίθενται προς ανάκτηση εδάφων, οι ρωσικές δυνάμεις στρέφονται σε μπαράζ επιδρομών με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στρατιωτικών και πολιτικών στόχων. Ο φόρος αίματος των αμάχων αυξάνεται·  η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε «κόλαση επί γης» και το φάσμα της ανθρωπιστικής καταστροφής εξαπλώνεται πλέον σε πολλές ουκρανικές πόλεις, περιλαμβανομένων Χερσώνας, Χαρκόβου και Σούμι.

Στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να ακολουθήσουν τακτική πολιορκίας, ωστόσο δεν έχουν κατορθώσει να περικυκλώσουν την ουκρανική πρωτεύουσα, με συνέπεια να κλιμακώνουν τις αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με drones-«καμικάζι». Η χερσαία προέλαση έχει «καθηλωθεί» επί μία εβδομάδα σε απόσταση 14 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Κιέβου και 28 χιλιομέτρων ανατολικά.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντίθετα ανέκτησαν έπειτα από σκληρές μάχες την πόλη Μακαρίβ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 64 χλμ από το Κίεβο, και έχει δεχθεί τις προηγούμενες ημέρες σφοδρό σφυροκόπημα. Αντεπίθεση διαφαίνεται ότι επιχειρεί να εξαπολύσει ο ουκρανικός στρατός προς ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών και στο νότο, ιδίως το Μικολάιβ και τη Χερσώνα.

To αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρει πως «δεν έχουμε δει [σ.σ. πρόσφατα] καμία πραγματική πρόοδο από τους Ρώσους, οι οποίοι φέρονται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, συντονισμού μεταξύ χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και σημαντικά προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Σε αυτό το πλαίσιο οι βομβαρδισμοί εντείνονται. Οι εκρήξεις στο Κίεβο είναι συνεχείς, με τη Ρωσία να χρησιμοποιεί πλέον και drone-«καμικάζι». Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε την Τρίτη σε επίθεση με αυτού του είδους μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κτήριο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, στα βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Λόγω της απουσίας προόδου επί του εδάφους αυξάνονται ταυτόχρονα οι επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από πεδία εκτός του ουκρανικού αερίου χώρου με στόχο μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Πέραν στρατιωτικών στόχων, βομβαρδίζονται όλο και περισσότερο κατοικίες και πολιτικές υποδομές σε μία διαφαινόμενη «επιχείρηση τρόμου» του άμαχου πληθυσμού. Τελευταίος στόχος, σιδηροδρομικός σταθμός στο Ντνίπρο στα κεντρικά, όπου έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, ενώ η διέλευση αμαξοστοιχιών είναι πλέον αδύνατη.

Η Μαριούπολη την ίδια στιγμή βάλλεται πλέον και από θαλάσσης, όπως επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ. Επτά ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στην Αζοφική και συνολικά 21 στη Μαύρη Θάλασσα, κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η Μαριούπολη είναι πλήρως αποκομμένη, βομβαρδίζεται ανηλεώς και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν φθάσει στο κέντρο της πόλης, εντούτοις δεν έχει καταληφθεί. Η κυβέρνηση Ζελένσκι και οι δημοτικές αρχές απέρριψαν το ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης και κάθε ουκρανικής πόλης.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια.