Ρωσικό τελεσίγραφο για την παράδοση της Μαριούπολης – Απορρίφθηκε από το Κίεβο

477

Διεξάγοντας «επιχείρηση τρόμου» εις βάρος του άμαχου πληθυσμού της Μαριούπολης,  η οποία βομβαρδίζεται ανελέητα μέσω ξηράς, αέρος και θαλάσσης, η Ρωσία έδωσε το βράδυ της Κυριακής ολιγόωρη διορία στις ουκρανικές αρχές έως τις 04.00 τα ξημερώματα (05.00 ώρα Μόσχας) σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, για την παράδοση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαύρης Θάλασσας. Το τελεσίγραφο, που πλέον έχει παρέλθει, απορρίφθηκε από το Κίεβο και το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

Η διορία δόθηκε ενόσω η χερσαία προέλαση των ρωσικών δυνάμεων σε μεγάλες  ουκρανικές πόλεις έχει «καθηλωθεί»· συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «στρατιωτικό αδιέξοδο», στη σκιά του οποίου η Ρωσία κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο και μεγάλα αστικά κέντρα, ακόμη και με χρήση υπερηχητικών πυραύλων.

Η Ουκρανία, διά της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο, τονίζοντας ότι «ουδεμία συζήτηση μπορεί να γίνει για παράδοση ή κατάθεση όπλων» στη Μαριούπολη, όπως μετέδωσε η Ukrainska Pravda. H ίδια ανέφερε ότι έχει ήδη ενημερωθεί η ρωσική πλευρά επ’ αυτού. To τελεσίγραφο απορρίφθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η Μαριούπολη, σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου, είναι μία πόλη σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη, βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Μετά το ρωσικό τελεσίγραφο -που συνοδεύτηκε από απειλές κατά των δημοτικών αρχών για «στρατοδικεία»– οι φόβοι για τους αμάχους της πόλης, ανάμεσά τους χιλιάδες ομογενείς, εντείνονται ακόμη περισσότερο.

Γκερνίκα, Κόβεντρι, Χαλέπι, Γκρόζνι, Λένινγκραντ: Είναι οι πόλεις δίπλα στις οποίες θα πάρει τη θέση της η Μαριούπολη στην Ιστορία, σύμφωνα με τα λόγια του Έλληνα πρόξενου, Μανώλη Ανδρουλάκη, που βρίσκεται πλέον στην Αθήνα. «Αυτό που είδα, ελπίζω να μη το δει κανείς ποτέ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που διέφυγε από την εμπόλεμη ζώνη.

Με τα ρωσικά τανκ και τις μάχες να έχουν φθάσει στο κέντρο της Μαριούπολης, η Μόσχα έδωσε το βράδυ της Κυριακής ολιγόωρη διορία στις δημοτικές αρχές να παραδώσουν την πόλη, βάσει των όσων μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που περιλαμβάνει δηλώσεις του αντιστράτηγου Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διοικητή του Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσίας.

«Καταθέστε τα όπλα σας» αναφέρει ο αντιστράτηγος Μιζίντσεφ απευθυνόμενος στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, και προσθέτει ότι «όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη».

Απευθυνόμενος στις τοπικές αρχές ο ίδιος δηλώνει:

«Απευθύνουμε έκκληση στους απεχθείς ληστές, που είναι υπεύθυνοι για εκατοντάδες ζωές αθώων ανθρώπων, και τώρα αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι των επίσημων τοπικών αρχών, αυτής της μοναδικής πόλης, της Μαριούπολης: Γνωρίζουμε ότι στην παρούσα κατάσταση λίγα εξαρτώνται από εσάς, αφού είστε υπό τον πλήρη έλεγχο των εθνικιστικών ταγμάτων, αλλά ελπίζουμε ότι εσείς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της πόλης, έχετε τουλάχιστον κάτι ανθρώπινο μέσα σας, τουλάχιστον ένα αίσθημα συμπόνιας για τους πολίτες που σας εμπιστεύτηκαν».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.