Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά τανκ στο κέντρο της Μαριούπολης – Χωρίς τέλος το ανθρωπιστικό δράμα

310

Με τις μάχες και τα ρωσικά τανκ να έχουν φθάσει πλέον στο κέντρο της Μαριούπολης, οι προσπάθειες διάσωσης εκατοντάδων ανθρώπων που παραμένουν επί ημέρες παγιδευμένοι στα υπόγεια του βομβαρδισμένου θεάτρου-καταφυγίου περιορίζονται στις μικρές ανάπαυλες από τις επιδρομές και τα πυρά πυροβολικού, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των εγκλωβισμένων αμάχων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης στο στρατόπεδο που έγινε στόχος επιδρομής στο Μικολάιβ, το έτερο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του ουκρανικού νότου. Δεκάδες σοροί έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μετά το χτύπημα και εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα στις τάξεις του ουκρανικού στρατού θα είναι πάρα πολλά. Στους κοιτώνες του στρατοπέδου, που καταστράφηκε ολοσχερώς, βρίσκονταν κατά πληροφορίες τουλάχιστον 200 στρατιώτες.

Στη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, που αποτελούσε προορισμό των ανθρώπων που διαφεύγουν από τη μαρτυρική Μαριούπολη, έχει τεθεί σε ισχύ από το μεσημέρι του Σαββάτου απαγόρευση κυκλοφορίας για διάστημα 38 ωρών. «Για την ασφάλειά σας παρακαλούμε μη βγαίνετε στους δρόμους ή σε δημόσιους χώρους» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές ουκρανικές αρχές.

Και στο Κίεβο δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να λαμβάνουν θέσεις έξω από την πρωτεύουσα, την ώρα που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις τους έχουν επανακτήσει τον έλεγχο των προαστίων. Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη του πολέμου, περιλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών.

Με τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει εισέλθει στην τέταρτη εβδομάδα, η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal» στο πλήγμα της Παρασκευής κατά υπόγειας αποθήκης πυρομαχικών στην πόλη Λβιβ, στα δυτικά της χώρας.

Αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπάιντεν επιβεβαίωσαν στο δίκτυο CNNi ότι η Ρωσία έκανε όντως χρήση υπερηχητικών πυραύλων στην Ουκρανία -στην πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης ανάλογων όπλων σε εμπόλεμη ζώνη.

 

Watch: Moment Russia fires hypersonic missile at ammunition depot in Ukraine

Η επιδρομή στα περίχωρα της πόλης της δυτικής Ουκρανίας, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, θρυμμάτισε τη σχετική αίσθηση ασφάλειας για τους κατοίκους της και τους χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους που έχουν αναζητήσει εκεί καταφύγιο.

Η Λβιβ είναι «κόμβος» για τους πρόσφυγες του πολέμου της Ουκρανίας, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών έχουν ξεπεράσει πλέον τα 3,3 εκατομμύρια.

CNN Greece

Ανθρωπιστικό δράμα δίχως τέλος στη Μαριούπολη

Σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου, η Μαριούπολη του ουκρανικού νότου είναι πλέον μία πόλη κατεστραμμένη και βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη.

Αποτυπώνοντας τις δραματικές στιγμές, ο δήμαρχός της, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δηλώνει ότι μαίνονται οδομαχίες στο κέντρο της πόλης και οι υπηρεσίες διάσωσης μπορούν να προσεγγίζουν και να απομακρύνουν τα συντρίμμια στο θέατρο μόνο στις μικρές διακοπές από τις μάχες.

«Υπάρχουν τανκ εδώ, το πυροβολικό βομβαρδίζει, η περιοχή βάλλεται με κάθε είδους οπλισμό», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο στο BBC, προσθέτοντας ότι «οι δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τις θέσεις τους στην πόλη, αλλά οι δυνάμεις του εχθρού είναι μεγαλύτερες, δυστυχώς».

Στο θέατρο-καταφύγιο παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Κατά τις μέχρι στιγμής αναφορές έχουν διασωθεί 135 άτομα· επί του παρόντος δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για νεκρούς στο κτήριο, το οποίο είχε σαφή σήμανση ως καταφύγιο αμάχων.

Η λέξη «παιδιά» αναγραφόταν στον προαύλιο χώρο του θεάτρου με γιγαντιαία γράμματα στα ρωσικά για να είναι διακριτή από τα βομβαρδιστικά. Είναι ορατή ακόμη και τώρα, μετά το βομβαρδισμό, όπως φαίνεται σε νέα δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies.

Νέα δορυφορική φωτογραφία της Maxar Technologies απεικονίζει την καταστροφή στο θέατρο της ΜαριούποληςSatellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

«Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα χαλάσματα. Παρά τις επιδρομές, παρόλες τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση διάσωσης» είναι τα λόγια του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου.