Στο κέντρο της μαρτυρικής Μαριούπολης οι Ρώσοι – «Ανακόπτονται» στο Κίεβο

492

Στο κέντρο της πολιορκημένης Μαριούπολης του ουκρανικού νότου διαφαίνεται ότι έχουν φθάσει πλέον οι μάχες καθώς ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν διανύει την τέταρτη εβδομάδα. Η Ρωσία διευρύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με πυραύλους να χτυπούν για πρώτη φορά τη Λβιβ, καταφύγιο των προσφύγων στα δυτικά. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στο Κίεβο ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως «έχει ανακόψει» τη ρωσική προέλαση.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες ανηλεών βομβαρδισμών και πολιορκίας, ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στο κέντρο της Μαριούπολης, όπου 350.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι με ελάχιστες έως καθόλου προμήθειες σε τρόφιμα, δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό και φάρμακα, και χωρίς θέρμανση εν μέσω ψύχους.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο BBC ότι μαίνονται μάχες. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα ότι οι ρωσικές δυνάμεις «σφίγγουν τη θηλιά» και διεξάγουν «μάχες με τους εθνικιστές» στο κέντρο της πόλης.

«Μαίνονται μάχες με τεθωρακισμένα και πυρά πυροβολικού. Όλοι βρίσκονται στα καταφύγια. Δεν υπάρχει πια κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κομμάτι γης στης πόλη που δεν έχει σημάδια πολέμου» δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, σε επικοινωνία με τον ανταποκριτή του BBC στη Λβιβ, Ούγκο Μπακέγκα.

Η Μαριούπολη είναι πλέον μία πόλη κατεστραμμένη και βυθισμένη σε ανθρωπιστικό εφιάλτη. Σοροί αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς κείτονται στους δρόμους. Κάποιοι για ημέρες. Γείτονες τους θάβουν μόνοι τους σε αυλές και δημόσιους χώρους πίσω από βομβαρδισμένα σπίτια. Χρησιμοποιούν χαλιά και πλαστικές μεμβράνες για να τους καλύψουν.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια.