Πόλεμος Ουκρανία: Ωμότητες εις βάρος των αμάχων – Κράτος περιορισμένης κυριαρχίας επιθυμεί η Ρωσία

299

Με τη Ρωσία να κλιμακώνει τις πολεμικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία με ωμές επιθέσεις κατά αμάχων σε Μαριούπολη, Τσερνίχιβ, Χάρκοβο, το διπλωματικό πεδίο συγκεκριμενοποιείται μετά από μαραθώνιες ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου.

Στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ένα ουδέτερο στρατιωτικό καθεστώς για την Ουκρανία «συζητείται σοβαρά σε σχέση με τις εγγυήσεις ασφαλείας» από τις δύο πλευρές, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι απαιτήσεις της Ρωσίας για τερματισμό του πολέμου γίνονται «πιο ρεαλιστικές».

Οι ελπίδες για διπλωματική πρόοδο ήρθαν στο προσκήνιο αφού ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ο Λαβρόφ χαιρέτισε τις σχετικές δηλώσεις περί μη ένταξης στη Συμμαχία, λέγοντας ότι «το επιχειρηματικό πνεύμα» που αρχίζει να εμφανίζεται στις συνομιλίες «δίνει ελπίδα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό το θέμα».

Πρόκειται για βασική απαίτηση του Πούτιν, καθώς η Μόσχα ζητά από το Κίεβο να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο ένταξης στη Συμμαχία μέσω συνταγματικής κατοχύρωσης. Εξίσου αδιαπραγμάτευτη είναι και η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, και την ανεξαρτησία των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που διακήρυξαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Βήματα διπλωματικής προόδου σημειώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, καθώς οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν συγκεκριμένα σημεία των συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός και τον Λαβρόφ να δηλώνει ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που δημοσιεύτηκε αρχικά από τους Financial Times και ανέφερε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει μια ουκρανική δήλωση «ουδετερότητας» και περιορισμούς στο μέγεθος του στρατού της, επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων. Η ουδετερότητα της Ουκρανίας στο μοντέλο της Αυστρίας ή της Σουηδίας έχει τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου επικεφαλής διαπραγματευτής, Μιχαήλο Ποντόλιακ, ξεκαθάρισε πως η πλήρης απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος είναι αδιαπραγμάτευτη. Το Κίεβο προτείνει ένα ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφαλείας, το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά κατοχυρωμένη συμμετοχή ορισμένων εγγυητήριων χωρών, σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Βασικό ζήτημα για εμάς είναι το καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς και ορισμένα ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η αποναζιστικοποίηση, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια.