Επιχείρηση διάσωσης πέντε Γερμανών ορειβατών σε ορεινή περιοχή του Λασιθίου

449

Σώοι και καλά στην υγεία τους βρέθηκαν λίγο πριν τις 02:00 τα χαράματα της Τρίτης 15/03 οι πέντε Γερμανοί Ορειβάτες που νωρίτερα το βράδυ είχαν χαθεί σε δύσβατη περιοχή κοντά στο φαράγγι του Χαυγά από το Οροπέδιο Λασιθίου προς το Οροπέδιο Καθαρού.

Την οικογένεια των 5 ορειβατών εντόπισε η ομάδα της ΕΜΑΚ με το ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα το οποίο σε κάποιο σημείο ήταν αδύνατον να κινηθεί λόγω του όγκου του χιονιού και του δύσβατου της περιοχής με αποτέλεσμα να χρειαστεί να περπατήσουν μέσα στο χιόνι για να εντοπίσουν τους ορειβάτες σύμφωνα με το στίγμα που είχαν δώσει.

Πλέον επιστρέφουν στο Οροπεδιο Λασιθίου με το ειδικό όχημα της ΠΥ προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο ΚΥ Τζερμιάδου.

Οι ορειβάτες είναι οικογένεια με τους δυο γονείς και τα παιδιά (άνω των 20 ετών).

Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που επικρατούσε τις τελευταίες δύο ημέρες εγκλωβίστηκαν, με αποτέλεσμα να επικοινωνήσουν στο 112 μέσω Γερμανίας στις 9,30 το βράδυ. Αμέσως το Γερμανικό κέντρο επικοινώνησε με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Στην συνέχεια ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου όπου στήθηκε επιχείρηση διάσωσης. Οι ορειβάτες κατάφεραν να δώσουν το στίγμα που βρίσκονται μέσω κινητού τηλεφώνου, ωστόσο οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν μέχρι αργά το βράδι της Δευτέρας να έρθουν σε επαφή.