Ουκρανία: Στην ρωσική «μέγγενη» η Μαριούπολη – Νέος γύρος συνομιλιών εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών

282

Κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ρωσία, ενώ διανύουμε την 18η ημέρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Καθώς ο ρωσικός στρατός σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό, σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν την Κυριακή σε Μαριούπολη και Μικολάιβ στα νότια της χώρας, ενώ οι επιθέσεις επεκτάθηκαν και προς τα δυτικά. Δεκάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιθέσεις -ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός δημοσιογράφος – ανεβάζοντας τον απολογισμό των θυμάτων. Για τη Δευτέρα έχει οριστεί το κρίσιμο ραντεβού για τον νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το πρωί οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυραύλους το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC), μια μεγάλη στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Λβιβ και περίπου 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας, μια μέρα μετά την προειδοποίηση της Μόσχας ότι τα όπλα που εισρέουν στην Ουκρανία από δυτικούς συμμάχους είναι «νόμιμοι στόχοι».

Περισσότεροι από 30 πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα έπληξαν το στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης Γιαβορίβ στην άκρη του Novoyavorivsk, σύμφωνα με ανακοίνωση. Όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή διοίκηση του Λβιβ, τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από την επιδρομή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας πως η εγκατάσταση στο Γιαβορίβ χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από ξένα κράτη.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε ότι η επίθεση σκότωσε έως και 180 «ξένους μισθοφόρους» και κατέστρεψε «μεγάλη ποσότητα» όπλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία χρησιμοποίησε όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας για να χτυπήσει το Γιαβόριβ και μια ξεχωριστή εγκατάσταση στο χωριό  Σταρίτσι. Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων.

Η Ουκρανία απάντησε στους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι σκότωσε έως και 180 ξένους μισθοφόρους κατά τη διάρκεια επίθεσης στη στρατιωτική βάση Yavoriv, αποκαλώντας την «καθαρή ρωσική προπαγάνδα», δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Markiyan Lubkivsky.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.