Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν για τα χάπια ιωδίου

377

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή την διάχυτη ανησυχία για τα χάπια ιωδίου. Ο σύλλογος ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Κατόπιν δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών για τη χρήση σκευασμάτων ιωδίου  με στόχο την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, ο ΠΦΣ αποσαφηνίζει ότι δεν διατίθενται στην χώρα μας. Σχετικά με τα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ο ΠΦΣ διευκρινίζει ότι τα  συμπληρώματα διατροφής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο. Συγκεκριμένα,  η δοσολογία που φέρουν είναι έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις  τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εγκρίνει  να χορηγηθούν εφόσον προκύψει ραδιενεργό ατύχημα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι  «είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη».

Στην ατυχή συγκυρία ραδιενεργού ατυχήματος,  οδηγίες θα δοθούν από τις αρμόδιες εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας. Εκείνες θα αποφασίσουν  σχετικά με την αναγκαιότητα χορήγησης σκευασμάτων ιωδίου. Σε περίπτωση που θεωρηθεί επιβεβλημένη η χρήση θα ανακοινωθούν ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα καθώς και πληροφορίες για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής.

Τι είναι τα χάπια ιωδίου

Τις τελευταίες ημέρες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και τον φόβο για ένα πυρηνικό ατύχημα, αρκετοί πολίτες στην Ευρώπη σπεύδουν να προμηθευτούν χάπια ιωδίου. Αύξηση στις πωλήσεις παρατηρείται στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία, αλλά και στην Ελλάδα.

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».

«Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», δήλωσε ο καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Τα χάπια ιωδίου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.