Ουκρανία: Επόμενος στόχος η Οδησσός – «Φουντώνει» η αντίσταση στις ρωσοκρατούμενες περιοχές

371
Ουκρανοί διασώστες καλύπτουν με την ουκρανική σημαία τον τάφο της συναδέλφου τους Βαλεντίνα Πούσιτς στο Κίεβο AP Photo/Efrem Lukatsky

Κλιμακώνεται ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν για την υποταγή της Ουκρανίας με τις δυνάμεις της Δύσης να κινούνται με χειρουργικής ακρίβειας ελιγμούς προς αποφυγή ευθείας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Βαρύς ο φόρος αίματος των αμάχων του Ιρπίν· ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στην πολιορκημένη Μαριούπολη συνεχίζεται και «έπεται» η Οδησσός, ενώ το Κίεβο οχυρώνεται για τη μεγάλη μάχη που πλησιάζει.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει πως «ο στόχος θα επιτευχθεί», με τις όποιες μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν λάβει χώρα στις 11 ημέρες που μετρά ο πόλεμος να έχουν πέσει στο κενό.

Εξίσου στο κενό έχουν πέσει και οι αγωνιώδεις προσπάθειες για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης, καθώς την Κυριακή διεκόπη και η δεύτερη απόπειρα δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διαφυγή των αμάχων, με την ουκρανική και ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνηθείσας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια στιγμή στο Ιρπίν στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου άμαχοι βρέθηκαν εν μέσω επιδρομής καθώς επιχειρούσαν να διαφύγουν από το μέτωπο του πολέμου διασχίζοντας γέφυρα που κατέστρεψαν οι ίδιες οι ουκρανικές δυνάμεις για να εμποδίσουν την προέλαση του ρωσικού στρατού στην πρωτεύουσα.

Οι φωτογραφίες νεκρών αμάχων του Ιρπίν, ανάμεσά τους μία μητέρα και τα δύο της παιδιά, να κείτονται στο έδαφος κάνουν τον γύρο του κόσμου. Δίπλα τους οι αποσκευές με τα λίγα υπάρχοντα που θέλησαν να πάρουν μαζί τους. Οι δημοτικές αρχές του Ιρπίν κάνουν λόγο για συνολικά οκτώ νεκρούς. Από την ίδια γέφυρα έχουν περάσει τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες Ουκρανοί.

AP Photo/Andriy Dubchak

Βάσει του τελευταίου απολογισμού των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και άλλοι 759 τραυματίστηκαν. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια