Ουκρανία: Εγκλωβισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό οι άμαχοι – Φεύγουν από τη Ρωσία Visa και Mastercard

367

Στην ενδέκατη ημέρα του μπήκε σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν την ευρεία επίθεσή τους στη χώρα έχοντας καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά προκαλώντας ανθρωπιστικό δράμα καθώς περίπου ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ έκδηλη είναι η αγωνία για τους δεκάδες χιλιάδες αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο μέτωπο.

Χθες, Σάββατο, η κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων σε πολιορκούμενες περιοχές της νοτιοανατολική Ουκρανίας ναυάγησε, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς σε πόλεις-κλειδιά.

Εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του επιμένουν να ζητούν από το ΝΑΤΟ την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς και να διατεθούν στον ουκρανικό στρατό ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Η υπό πολιορκία Μαριούπολη έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση, οι κάτοικοί της παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα, και ο ρωσικός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκπέμπουν σήμα συναγερμού, λέγοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να εκκενωθεί η Μαριούπολη άμεσα.

Την ίδια ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί με γενικευμένη σύρραξη εάν επιβληθεί  ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Κλιμακώνοντας τη ρητορική του, δηλώνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου» -φθάνοντας δε σε σημείο να απειλήσει ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση.

Διαβάστε εδώ περισσότερα