Πόλεμος Ουκρανία: Δύσκολη νύχτα για Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη

372

Με τη μεγάλη μάχη του Κιέβου να πλησιάζει, καθώς το τεράστιο στρατιωτικό κονβόι των Ρώσων βρίσκεται καθ’ οδόν και η ουκρανική πρωτεύουσα δέχεται ήδη σκληρά πλήγματα, χιλιάδες πολίτες επιχειρούν να την εγκαταλείψουν. Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί για τη Μαριούπολη, όπου διοργανώνεται επιχείρηση διαφυγής ομογενών. Στο στόχαστρο βρίσκεται επίσης το Χάρκοβο, που σφυροκοπείται ανελέητα, ενώ ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει στη Χερσώνα.

Η Ουκρανία δέχεται αιματηρούς βομβαρδισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, την Τρίτη, προκαλώντας οργή στο Κίεβο, που δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας την Τετάρτη 2 Μαρτίου, όπως είναι προγραμματισμένο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξερράγη την ώρα που έδινε συνέντευξη στο CNNi, μαθαίνοντας για τον βομβαρδισμό του Πύργου Τηλεόρασης του Κιέβου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε πολίτες και προκάλεσε καταστροφές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος του Μπάμπι Γιαρ, στην τοποθεσία όπου σφαγιάστηκαν 33.000 Εβραίοι από τους Ναζί μέσα σε 48 ώρες το 1941. Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για «βαρβάρους», ενώ λίγο αργότερα έστειλε το μήνυμα: «Προς τον κόσμο: Ποιο είναι το νόημα να λέμε ‘ποτέ ξανά’ για 80 χρόνια, εάν ο κόσμος μένει σιωπηλός όταν πέφτει βόμβα στην ίδια τοποθεσία του Μπάμπι Γιαρ; Τουλάχιστον πέντε σκοτώθηκαν. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται».

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους στο Κίεβο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς η Μόσχα σχεδίαζε να χτυπήσει στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα. Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass λέγοντας πως η επίθεση θα αφορούσε υποδομές πληροφοριών, πύργους τηλεπικοινωνιών και κυβερνητικά κτήρια, προκειμένου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, να τερματιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας.

Αργά τη νύχτα βομβαρδισμοί σημειώνονταν στα περίχωρα του Κιέβου. Αλλεπάλληλες εκρήξεις ακούγονταν στις περιοχές Ρουσανίβκα, Κουρενβίκα, Μποϊάρκα, κοντά στο αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και σε πόλεις λίγα χιλιόμετρα από την ουκρανική πρωτεύουσα. Πλήγμα δέχθηκε δεξαμενή πετρελαίου στην Μπίλα Τσέρκβα, ενώ χτυπήθηκαν κτήρια κατοικιών στην Μποροντιάνκα. Σε ένα από τα βίντεο ακούγεται ένας άνδρας να λέει πως βομβαρδίζονται άμαχοι: «Δεν υπάρχουν στρατεύματα εδώ, μόνο απλοί κάτοικοι της Μποροντιάνκα – γιαγιάδες, παππούδες, παιδιά. Οι άνθρωποι στεγάζονται σε υπόγεια».

Την ίδια ώρα, στην ουκρανική πρωτεύουσα πλησιάζει η τεράστια οχηματοπομπή μήκους 64 χιλιομέτρων, όπως αποτυπώθηκε σε δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies, περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους δήλωσε πως ουσιαστικά οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σήμερα «εκεί που βρίσκονταν και χθες». Ο ίδιος επισήμανε πως η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς το Κίεβο καθυστερεί, κυρίως εξαιτίας προβλημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης, μεταδίδει σχετικά το δίκτυο CNNi.

Την ώρα, δε, που οι Ουκρανοί πολεμούν ηρωικά και με αποφασιστικότητα για «την ελευθερία μας», όπως τόνισε ο Ζελένσκι σε μια συγκλονιστική τοποθέτηση ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου που εξέταζε το αίτημα ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο Άμυνας των ΗΠΑ, οι Ρώσοι στρατιώτες διακατέχονται από χαμηλό ηθικό, καθώς δεν έχουν πετύχει σαφή υπεροχή μετά από έξι ημέρες, αν και στη χώρα πλέον εκτιμάται ότι βρίσκεται το 80% των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια τροφίμων και καυσίμων τους.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περίπου 400 πυραύλους, αλλά το ουκρανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας παραμένει βιώσιμο. Εκτοξευτές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για θερμοβαρικά όπλα έχουν εντοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν υπάρχουν θερμοβαρικά όπλα στη χώρα.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας. Η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει το κτήριο της διοίκησης της πόλης, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο στην τηλεόραση.

Χάρτης CNN Greece με τις τοποθεσίες ρωσικών επιθέσεων και στρατευμάτων

Επιχείρηση εκκένωσης στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, ανησυχητικές είναι οι αναφορές που έρχονται από την Μαριούπολη, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για σκληρούς βομβαρδισμούς. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι η πόλη είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές.

«Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές– σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «παραμένουν ακόμη εκτός της πόλης» της Μαριούπολης. «Eίναι αρκετά κοντά τώρα που θα μπορούσαν να επιτεθούν στη Μαριούπολη με πυρά μεγάλου βεληνεκούς, και πάλι όμως δεν έχουμε δει μεγάλη δραστηριότητα» ανέφερε.

Σε αυτό το κλίμα, διοργανώνεται επιχείρηση διαφυγής ομογενών. Η εκκένωση μέρους προσωπικού του Γενικού Προξενείου στην Μαριούπολη, με ταυτόχρονη επιχείρηση διαφυγής των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη, αποφασίστηκε για την Τετάρτη 2 Μαρτίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η επιχείρηση εκκένωσης θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας της περιοχής Μαριούπολης αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει αύριο Τετάρτη ανθρωπιστικός διάδρομος για την έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς Δυτικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του γενικού Προξενείου καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν.

Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη αύριο Τετάρτη στις 11:00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα. Οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και τη Μονάδα Διαχείρησης Κρίσεων του ΥΠΕΞ.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία όπου υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά. Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Αποκλεισμός της Αζοφικής Θάλασσας

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο TASS.

Τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Νωρίτερα, ο Εντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των αυτονομιστικών δυνάμεων στο φιλορωσικό έδαφος του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι στόχος του είναι να περικυκλώσει «πλήρως» τη Μαριούπολη, που αποτελεί μια πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, όπου ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί ομογενείς.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έφθασαν στα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ και ενώθηκαν με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η πόλη Βολνοβάχα, που απέχει μία ώρα οδικώς στα βόρεια της Μαριούπολης, «καταστράφηκε» σε μεγάλο βαθμό σήμερα, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτη της περιοχής του Ντονέτσκ.

Ανελέητο σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Το Χάρκοβο έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων από νωρίς την Τρίτη, ενώ οι σκληροί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν και το βράδυ.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Χαρκόβου, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού πυροβολικού, ένα κτήριο της κρατικής διοίκησης και ένα παρακείμενο κτήριο υπέστησαν ζημιές. Άνθρωποι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης έμαθε ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί», δήλωσε αξιωματούχος.

Βίντεο από τη στιγμή που οι Ρώσοι βομβαρδίζουν κυβερνητικό κτήριο στο Χάρκοβο: