Σκληρές μάχες στο Κιέβο – Ολονύκτια ρωσική πολιορκία, αντιστέκονται οι Ουκρανοί

178

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κάτοικοι του Κιέβου ξύπνησαν υπό τον ήχο εκρήξεων και σειρήνων πολέμου καθώς μαίνονται οι σφοδρές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα. Πληροφορίες για φυγάδευση του Ζελένσκι από το Κίεβο με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Αρνείται να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα ο προέδρος.

Συνεχείς εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, με τα ρωσικά στρατεύματα να προχωρούν στην πόλη.

Διάγγελμα Ζελένσκι: Ο Ουκρανός πρόεδρος με διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής έστειλε το μήνυμα πως οι Ουκρανοί θα συνεχίζουν να πολεμούν για τη χώρα τους και κατηγόρησε τη Ρωσία πως στοχεύει και κατά των πολιτών.

Ειρηνευτικές συνομιλίες: Εκπρόσωπος του Ζελένκσι δήλωσε ότι ο πρόεδρος αποδέχτηκε ρωσική πρόταση για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμος να μιλήσει για κατάπαυση πυρός και ειρήνη.

Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: Την Παρασκευή, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα που καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν από την ψηφοφορία.

ΝΑΤΟ: Ενεργοποιεί μονάδες της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Στην ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων -προς ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και καθησυχασμού των συμμάχων στα σύνορα της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας- θα εμπλακούν χιλιάδες στρατιώτες, δυνητικά άνω το 40.000, και περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη που θα βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα σε 30 τοποθεσίες.

Η προέλαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Aπάντηση Ζελένσκι ότι δεν φεύγει από την Ουκρανία

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο.

Συνοπτικά τι συμβαίνει στο Κίεβο

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι κάτοικοι του Κιέβου ξύπνησαν υπό τον ήχο εκρήξεων και σειρήνων πολέμου καθώς μαίνονται οι σφοδρές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα.

Εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας: Συνεχείς εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας και το πρωί του Σαββάτου, με τα ρωσικά στρατεύματα να προσχωρούν στην πόλη.
Διάγγελμα Ζελένσκι: Ο Ουκρανός πρόεδρος με διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής έστειλε το μήνυμα πως οι Ουκρανοί θα συνεχίζουν να πολεμούν για τη χώρα τους και κατηγόρησε τη Ρωσία πως στοχεύει και κατά των πολιτών.

Ειρηνευτικές συνομιλίες: Εκπρόσωπος του Ζελένκσι δήλωσε ότι ο πρόεδρος αποδέχτηκε ρωσική πρόταση για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμος να μιλήσει για κατάπαυση πυρός και ειρήνη.

Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: Την Παρασκευή, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα που καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείχαν από την ψηφοφορία.

Συνολικά 50 χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι η Ρωσία έκανε κατάχρηση εξουσίας, εμποδίζοντας το ψήφισμα.

Κυρώσεις: Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή, ενώ είχε προηγηθεί και νέο πακέτο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ενισχυμένη» συνεργασία του ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία

Ενισχυμένη συνεργασία του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης με το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Φινλαν

δίας, Σάουλι Νιίνιστο, κατόπιν της έκτακτης συνόδου της Συμμαχίας για τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η ενισχυμένη συνεργασία «μεταφράζεται» σε ανταλλαγή πληροφοριών και επικοινωνία σε στρατηγικό επίπεδο εφόσον και όποτε κριθεί απαραίτητο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία μετείχαν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία και αποφασίστηκε η ενίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Φρούριο ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων η Ανατολική Ευρώπη

Η ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική παρουσία ενισχύεται στην Ανατολική Ευρώπη, με τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να μιλά πλέον για «νέα κανονικότητα» στο πεδίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και να διαμηνύει στη Ρωσία πως ο πυρήνας του ΝΑΤΟ είναι το Άρθρο 5 και η δέσμευση στη συλλογική άμυνα.

Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί μονάδες της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει 40.000 στρατιώτες, και τη «δύναμη υψίστης ετοιμότητας», η οποία είναι ουσιαστικά μία ταξιαρχία δυνάμεων ξηράς που αριθμεί περίπου 5.000 στρατιώτες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων -προς ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και καθησυχασμού των συμμάχων στα σύνορα της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας- θα εμπλακούν χιλιάδες στρατιώτες, ορισμένοι εκ των οποίων από τις ΗΠΑ, και περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη που θα βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα σε 30 τοποθεσίες.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι από το Κίεβο

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο.

«Εδώ είμαστε. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Αυτό είναι το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος ανάρτησε ένα βίντεο από τους δρόμους της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στη Μελιτόπολη οι Ρώσοι

Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην πόλη Μελιτόπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο στρατός της Ρωσίας κατάφερε το βράδυ της Παρασκευής (25/2) να θέσει υπό τον έλεγχό του την Μελιτόπολη, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Κριμαίας. Ταυτόχρονα, αποβατικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται και στην Μαριούπολη.

Στόχος της Μόσχας είναι να αποκλείσει από την θάλασσα την Ουκρανία, με το νότιο μέτωπο των μαχών να έχει σκοπό να αποκλείσουν τα παράλια.